Τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Συμμαχία, για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια και οι απαντήσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα: «Στις τρεις κρίσιμες δοκιμασίες εφέτος, η πολιτική προστασία αποδείχτηκε ανήμπορη και υπόλογη. Μοναδικό κυβερνητικό σχέδιο, η παραποίηση της πραγματικότητας και η απόκρυψη της αλήθειας».

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Γ. Ραγκούσης απευθυνόμενος στον κ. Υφυπουργό, Ν. Χαρδαλιά για την αδικαιολόγητη ανετοιμότητα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στις φονικές πλημμύρες της Εύβοιας :
«Στην Εύβοια που είχαμε οκτώ νεκρούς, ισχυριστήκατε αναληθώς, ψευδώς ότι δεν μπορούσατε να στείλετε μήνυμα «112», διότι θα υπήρχε η περίπτωση αν ζητούσατε εκκένωση, να είχαμε περισσότερα θύματα. Επίσης, ισχυριστήκατε ότι είχατε κακή πρόγνωση.

Ποια είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι το «112» δεν είναι μόνο για να ειδοποιεί τους πολίτες, τους κατοίκους μιας περιοχής να εκκενώσουν την περιοχή, αλλά και για να τους προειδοποιεί για τον επερχόμενο κίνδυνο, να τους συμβουλεύει να φύγουν από υπόγεια, από επικίνδυνες κατασκευές.

Επίσης, η αλήθεια είναι ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σας διέψευσε κατηγορηματικά, γραπτώς, όπως και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Και όχι μόνο σας είπε ότι είχατε ορθότατη πρόγνωση στην Εύβοια των οκτώ νεκρών, αλλά την είχε δώσει και τέσσερις μέρες πριν από το βαρύ αυτό φυσικό φαινόμενο».

Ο κ. Ν. Χαρδαλιάς υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική, απάντησε αναφερόμενος στο εν λόγω ζήτημα:
«Γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε το 112, είτε προληπτικά, είτε ανασταλτικά. Η απάντηση είναι απλή και βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Κατ’ αρχάς, δεν είχαμε κ. Ραγκούση και θέλω να με προσέξετε σε αυτό που θα σας πω, καμία επίσημη ενημέρωση ή έστω προειδοποίηση, προσέξτε, για ακραίο επικίνδυνο φαινόμενο πλημμυρικού χαρακτήρα. Ουδείς το προέβλεψε – επιμένω για ακραίο φαινόμενο πλημμυρικού χαρακτήρα, ό,τι έγινε προχθές με την Καρδίτσα και την Κεφαλονιά. Ουδείς το προέβλεψε, ουδείς μας προειδοποίησε. Και για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα γιατί πολλά ακούστηκαν, ότι δήθεν η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο μάς είχε προειδοποιήσει και επειδή ακόμα περισσότερα έχουν ειπωθεί, τα πράγματα έχουν ως εξής: ποτέ μα ποτέ δεν εκδόθηκε από την ΕΜΥ ή έστω από την ΕFAS (την ευρωπαϊκή υπηρεσία πλημμυρών) Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, παρά μόνο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε κλιμάκωση του κλασικού Δελτίου Καιρού.

Άλλο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που με το σχέδιο Δάρδανος προβλέπει γενική επιφυλακή και άλλο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (δηλ. ισχυρές βροχοπτώσεις), που προβλέπει μερική ετοιμότητα. Και δυστυχώς, για όσους έσπευσαν να θολώσουν μετέπειτα τα νερά και να κατηγορήσουν έμμεσα ή άμεσα την Πολιτική Προστασία, ότι δεν είχε πράξει τα δέοντα, τα πραγματικά γεγονότα είναι και αμείλικτα και αδιάψευστα.

Σε ένα ακραίο φαινόμενο που οι τόνοι νερού ανά στρέμμα ξεπέρασαν τους 250, η μεν Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανήρτησε πρόβλεψη βροχόπτωσης 72 χιλιοστών (το Σάββατο 8/8 και ώρα 3 το μεσημέρι), το οποίο καταθέτω στα πρακτικά. 72 χιλιοστά -ισχυρές βροχοπτώσεις δηλαδή- όχι ακραίο καιρικό φαινόμενο. Και την επόμενη Κυριακή, μετά το συμβάν στη 1:01, με email του έγκριτου και αγαπητού κατά τα άλλα Διευθυντού της, ενημέρωνε την Πυροσβεστική για την ήδη συντελεσθείσα βροχόπτωση συνολικού ύψους 212 χιλιοστών. Καταθέτω και αυτό το έγγραφο.

Το δε Αστεροσκοπείο Αθηνών και θέλω να με προσέξετε σε αυτό, όλοι οι αγαπητοί κύριοι Βουλευτές που παρακολουθούν σήμερα τη συζήτηση, στο χάρτη ημερήσιας πρόγνωσης βροχόπτωσης της ιστοσελίδας του, προέβλεπε 63 χιλιοστά βροχής, ήτοι μια απλή ισχυρή καταιγίδα (το καταθέτω και αυτό) και η πρόβλεψη αυτή παρέμεινε έως και την Κυριακή 9/8 στις 9:20 το πρωί, μετά δηλαδή το συμβάν, οπότε εκείνη την ώρα ως δια μαγείας αντικαταστάθηκε από ένα νέο χάρτη, ο οποίος απεικόνιζε ότι τα 63 χιλιοστά βροχής, έγιναν 183 χιλιοστά – σας καταθέτω και αυτά. Τα συμπεράσματα σε σχέση με αυτούς που πολύ εύκολα βγαίνουν στις τηλεοράσεις και λένε «εμείς το είχαμε πει» είναι δικά σας, αλλά και οι όποιες εξηγήσεις πάντως πολύ σύντομα θα δοθούν και σίγουρα όχι σε μένα.

Τέλος, η EFAS ποτέ δεν απέστειλε την οποιαδήποτε προειδοποίηση, ή έστω μήνυμα για το ακραίο αυτό φαινόμενο.

Παρά ταύτα, ο Μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος; Βεβαίως και ήταν. Είχε προετοιμαστεί για μερική ετοιμότητα όπως έλεγαν τα 72 και 63 χιλιοστά που έδινε το Αστεροσκοπείο και η ΕΜΥ. Όμως, με παρέμβαση, με email εμπιστευτικό της Διεύθυνσης Α’ της Πολιτικής Προστασίας και με δεδομένο ότι είχαμε πυρκαγιές στην περιοχή των Ψαχνών, τέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε μερική Επιφυλακή. Όχι ετοιμότητα που προέβλεπε το σχέδιο, ένα βαθμό παραπάνω. Και αυτό από τι αποδεικνύεται; Η μερική επιφυλακή έγινε αυτομάτως στις 02:47 τα ξημερώματα, γενική επιφυλακή και αυτό σημαίνει 164 διασώσεις και απεγκλωβισμούς που έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του φαινομένου και κατά την εκτόνωση αυτού.

Άρα, προληπτικά δεν θα μπορούσαμε να στείλουμε 112, όπως πράξαμε αντίστοιχα στις περιπτώσεις του Ιανού, αλλά και άλλων συμβάντων.

Πάμε τώρα στην ουσία των κατηγοριών που μας απευθύνετε, γιατί δε στείλαμε 112 την ώρα της εξέλιξης του φαινομένου. Η απάντηση είναι απλή και βασίζεται τόσο στην διεθνή επιχειρησιακή πρακτική όσο και στην κοινή λογική.

Γιατί η αποστολή 112 τη νύχτα, σε μια περιοχή που είναι χωρίς ρεύμα, (καταθέτω έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ) και χωρίς ρεύμα σημαίνει καταστροφές στο δίκτυο, κομμένα ηλεκτροφόρα καλώδια σε πλημμυρισμένες περιοχές, χωρίς ρεύμα με ανεξέλεγκτους χειμάρρους μη αποτυπωμένους και κατοικίες υπόγειες, ημιυπόγειες και ισόγειες στις κοίτες των ρεμάτων και κάτω από την στάθμη της θάλασσας, δε θα έσωζε ζωές αλλά θα δημιουργούσε πανικό, θα οδηγούσε δεκάδες συμπολίτες μας σε βέβαιο πνιγμό.

Νύχτα, χωρίς ρεύμα, με ανεξέλεγκτους χειμάρρους, σε υπόγεια σπίτια, το μήνυμα να πάνε σε ψηλότερα σημεία θα τους οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια εκτός οικίας σε αναζήτηση των σημείων αυτών και σε θάνατο, είτε από πνιγμό είτε ακόμη και από ηλεκτροπληξία.

Άρα, στην Εύβοια δεν είχαμε ακριβή πρόβλεψη, είχαμε γενικό blackout, ανεξέλεγκτους χειμάρρους και διάσπαρτα υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια σπίτια στις κοίτες των ρεμάτων και κάτω από την στάθμη της θάλασσας, γι’ αυτό και δε στείλαμε».

Ο Γ. Ραγκούσης και στη δευτερομιλία του επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για την αναποτελεσματικότητα της Πολιτικής Προστασίας στις πλημμύρες της Εύβοιας: «Όσον αφορά την Εύβοια, πρέπει να σας πω, και εγώ με καλή διάθεση και απολύτως ειλικρινά, ότι αυτά που είπατε δεν ήταν απάντηση σε εμάς. Μάλιστα, κύριε Χαρδαλιά, θα ήθελα να σας πω ότι μάλλον μου έμοιαζαν σαν ένα απολογητικό υπόμνημα προς εισαγγελέα. Αυτά που είπατε είναι απαντήσεις προς την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο που με επίσημες ανακοινώσεις τους έχουν τεκμηριώσει και έχουν αποδείξει -όχι εμείς, αλλά αυτοί, οι αρμόδιες υπηρεσίες επί των ημερών σας- ότι όλα όσα είπατε για την Εύβοια είναι παντελώς ψευδή και αναληθή, γιατί και πρόγνωση είχατε και τέσσερις μέρες πριν την είχατε, αλλά και γιατί έκαναν τη δουλειά για μία ακόμη φορά, όπως ξέρουν και όπως την έκαναν και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η δική σας τοποθέτηση εκείνο το βράδυ δεν ήταν ότι δεν στείλατε sms, αλλά ότι δεν στείλατε sms εκκένωσης. Είχατε την πρόγνωση και είχατε υποχρέωση να στείλετε sms με το «112», για να προειδοποιήσετε τους πολίτες να φύγουν από τα επικίνδυνα σημεία και δεν το κάνατε.

Επίσης, απόδειξη γι’ αυτό που σας λέω -το είπατε και εσείς- είναι το sms το οποίο στείλατε στα Ιόνια νησιά για τον «ΙΑΝΟ». Συγκεκριμένα, εκεί είπατε «Φύγετε από τα επικίνδυνα σημεία», «φύγετε από τα υπόγεια». Δεν στείλατε sms στα Ιόνια νησιά για τον «ΙΑΝΟ» που τους ζητούσατε να φύγουν γενικώς, να μπουν σε μια διαδικασία εκκένωσης των χωριών τους».

Πηγή: eviaportal.gr