Αρχική Οικονομία To ΓΕΛ ΒΑΘΕΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Εrasmus+

To ΓΕΛ ΒΑΘΕΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Εrasmus+

75
0

To ΓΕΛ ΒΑΘΕΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Εrasmus+ με τίτλο «Φαντάζομαι το σχολείο της επόμενης δεκαετίας».

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν είκοσι μαθητές και μαθήτριες από την Α΄ και τη Β΄ Λυκείου με συνοδούς τον κ. Κορέλη Αντώνιο (αναπληρωτή διευθυντή), τον κ.Τσακό Παναγιώτη (αναπληρωτή υποδιευθυντή), την κ. Βάγια Αργυρούλα και τον κ. Μπεληγιάννη Απόστολο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Μπαρσέλος της Πορτογαλίας από τις 28/2/2023 έως τις 11/03/2023.

Οι συμμετέχοντες/-ουσες μαθητές/-τριες είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με καινοτόμα σχολεία στο Μπαρσέλος αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Πόρτο και να διαμορφώσουν μια άλλη εικόνα για τη μορφή που μπορεί να έχει ένα σχολείο του 21ου αι.

Καταρχάς, επισκέφθηκαν σχολεία με εντυπωσιακές υποδομές (π.χ. κολυμβητήριο, καλλιτεχνικό εργαστήριο, αμφιθέατρο κ.α.) και αποκόμισαν μια εικόνα αρκετά διαφορετική για το σύγχρονο σχολείο από αυτήν που παρουσιάζει το σχολείο τους αλλά και σε γενικές γραμμές η πλειονότητα των ελληνικών σχολείων. Εγκαταστάσεις, όπως το κολυμβητήριο, διατίθενται στους κατοίκους της περιοχής επί πληρωμή και έτσι επιτυγχάνεται αφενός η σύνδεση της σχολικής μονάδας με την τοπική κοινωνία και αφετέρου η άντληση/εξεύρεση οικονομικών πόρων.

Επίσης, πήραν μια γεύση από το εκπαιδευτικό σύστημα της Πορτογαλίας και γνώρισαν μια διαφορετική μορφή οργάνωσης της σχολικής διαδικασίας, πιο βιωματική και δημιουργική, η οποία παρείχε ευκαιρίες για ποικιλία δραστηριοτήτων (π.χ. αθλήματα, καλλιτεχνική δημιουργία κ.α.), αλλά και μπόρεσαν να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες στα σχολεία που επισκέφθηκαν. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για την σύνδεση των σχολείων με την αγορά εργασίας.

Παρακολούθησαν μαθήματα πληροφορικής στην αγγλική γλώσσα και συνομίλησαν με εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων της Πορτογαλίας ενισχύοντας την ικανότητά τους για επικοινωνία μέσω μιας ξένης γλώσσας (αγγλικά).

Εκτός των προαναφερθέντων οι μαθητές/-τριες του ΓΕΛ ΒΑΘΕΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ είχαν την τύχη μέσω του Εrasmus+ να επισκεφτούν – στην πλειονότητά τους για πρώτη φορά – μια ευρωπαϊκή χώρα και – χάρη στις πολιτιστικές δραστηριότητες που αποτελούσαν μέρος του προγράμματος – να επισκεφθούν περιοχές με ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της Πορτογαλίας, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να συσσωρεύσουν πολύτιμες και μοναδικές εμπειρίες. Όμως το σημαντικότερο είναι ότι εισέπραξαν την εικόνα ενός σχολείου διαφορετικού από αυτό που γνωρίζουν και ίσως μακροπρόθεσμα αυτή η εμπειρία να αποβεί πολλαπλώς ωφέλιμη για την διεκδίκηση αλλαγών που θα βελτιώσουν το ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Γενική παραδοχή τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+ είναι ότι «το Erasmus+ αλλάζει ζωές!».

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr