Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ευβοίας, Σπύρος Πνευματικός μαζί με τον Δήμαρχο Κύμης – Αλιβερίου κ. Θανάση​ Μπουραντά και τον Αντιδήμαρχο Έργων κ. Νίκο Μπαράκο.

Ειδικότερα, τέθηκαν τα ζητήματα των παρακάμψεων Χαλκίδας, Βασιλικού και Αμαρύνθου και Αλιβερίου καθώς και η εκκρεμότητα του Φράγματος των Μανικίων και των απαραίτητων δικτύων για το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου.

Όσον αφορά τις τρεις παρακάμψεις, το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό, αγγίζει περίπου τα 250 εκ. ευρώ (Παράκαμψη Αμαρύνθου 40 εκ. ευρώ, Παράκαμψη Βασιλικού 40 εκ. ευρώ, Παράκαμψη Χαλκίδας 170 εκ. ευρώ). Ο Υπουργός ενημέρωσε για ζητήματα που έχουν ανακύψει με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, λόγω τεχνικών πλευρών των έργων, καθώς και για τις προσπάθειες που γίνονται από το Υπουργείο για την άμεση διευθέτησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθούν και από αλλού πόροι, όπως από το ΕΣΠΑ και, σε αρνητική περίπτωση, από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ολοκληρωθεί το έργο, που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως είχε ανακοινωθεί και κατά τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού και Υπουργών στην Εύβοια μετά τις πλημμύρες του Αυγούστου. Στη συνέχεια, συζητήθηκε και η Παράκαμψη του Αλιβερίου, που πρέπει επίσης να προωθηθεί για κατασκευή.

Όσον αφορά το Φράγμα των Μανικίων, υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στη διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου. Εντοπίστηκαν και επικαιροποιήθηκαν τα σχέδια και πλέον εκκρεμεί μόνο η εύρεση του φορέα μέσω του οποίου θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το έργο.

Ο κ. Πνευματικός ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ενημέρωση και σημείωσε ότι το καλύτερο θα είναι να οργανωθεί μία ανοικτή εκδήλωση – ημερίδα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι θεσμικοί φορείς της Εύβοιας αλλά και οι πολίτες για την πρόοδο όλων των εκκρεμών έργων καθώς και το μελλοντικό σχεδιασμό του Υπουργείου για την περιοχή. Ο κ Υπουργός διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι θα εξετάσει και θα ενημερώσει άμεσα για το ενδεχόμενο υλοποίησης μιας τέτοιας εκδήλωσης.

Πηγή: eviaportal.gr