Ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Εύβοιας Αναστάσιος Πρατσόλης σχολιάζει την τροπολογία για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, την αναστολή λειτουργίας των νεών τμημάτων στο ΤΕΙ Ψαχνών και τις αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Πρατσόλη:

Με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας για το “ξεπούλημα” της ΛΑΡΚΟ, και από τους 158 βουλευτές της ΝΔ άρα και από τους 3 Ευβοιώτες, οφείλουμε να δούμε τις ενέργειες της “φιλοαναπτυξιακής” κυβέρνησης της ΝΔ στο Νομό μας στους 15 μήνες διακυβέρνησης της σε 2 κορυφαία θέματα.

Με έκπληξη άκουσα βουλευτή του Νομού της ΝΔ σε ομιλία του στη Βουλή, να αναφέρεται στην “καθημαγμενη” και “λεηλατημενη” Λαρκο, και άλλον να αναφέρεται στα χρέη της εταιρείας στη ΔΕΗ.

Και εδώ βέβαια προκύπτουν δύο ερωτήματα. Πότε πραγματικά λεηλατήθηκε και γιατί υπερχρεώθηκε στη ΔΕΗ;

Εάν δεν πρόκειται για “εσωτερική αντιπολίτευση”, τότε κάποιοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου η το χειρότερο υποτιμούν την νοημοσύνη της κοινωνίας και ειδικά των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Να τους θυμίσω λοιπόν. Την περίοδο 2005-2008 επί κυβέρνησης ΝΔ ή εταιρεία λόγω της συμφωνίας προπώλησης του Νικελίου (hedging) απώλεσε έσοδα περίπου 550 εκατομμύρια δολάρια σχεδόν όσο είναι το σημερινό χρέος (περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ). Όσο για το χρέος στη ΔΕΗ εντελώς ξαφνικά τότε διπλασιάστηκε η τιμή της κιλοβατώρας όταν όλες οι άλλες ομοειδείς εταιρείες πλήρωναν την μισή τιμή. ΓΙΑΤΙ ΆΡΑΓΕ? Μήπως αυτό ήταν στα πλαίσια ενός μεθοδευμένου σχεδίου για “καθημαγμένη” ΛΑΡΚΟ, άρα εύκολη υπόθεση για ξεπούλημα? Να σημειωθεί εδώ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την τιμή της κιλοβατώρας το 2018 κατά 40%περίπου.

Προεκλογικά όμως οι υποψήφιοι της ΝΔ γύριζαν στα χωριά ζητώντας την ψήφο του λαού για να “σώσουν” την ΛΑΡΚΟ. Και αντί αυτού με την ψήφο τους οδηγούν σήμερα τους εργαζόμενους στην ανεργία και την περιοχή σε μαρασμό. Γιατί στη νομοθετική ρύθμιση δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συγκρότημα Ευρίπου στα Ψαχνά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε με αποφασιστικό τρόπο στην αναβάθμιση των ΤΕΙ και την ίδρυση 7 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στα Ψαχνά. Η “φιλοαναπτυξιακή” κυβέρνηση των “αρίστων” της ΝΔ 3 μόλις μήνες μετά την ορκωμοσία της, ανέστειλε με νομοθετική ρύθμιση, που ψήφισαν και οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές, την λειτουργία 3 τμημάτων όχι τυχαίων αλλά βασικών για την ανάπτυξη του Νομού μας.

Σε σύσκεψη μάλιστα που έγινε στο Δημαρχείο Ψαχνών πριν την ψήφιση, οι 3 παρόντες κυβερνητικοί βουλευτές με κατηγορηματικά τρόπο διέψευδαν αυτήν την προοπτική. Δυστυχώς είναι Οκτώβριος τώρα, και δεν έχει αρθεί η αναστολή, πράγμα που σημαίνει πολύ απλά, την οριστική κατάργηση τους, με ότι αυτό σημαίνει για την περιοχή.

Αυτές τις μέρες βλέπουμε ακόμη να αναπτύσσεται ένα σοβαρό και σημαντικό κίνημα από τους κατοίκους της Κεντρικής Εύβοιας με στόχο την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Αυγούστου, αλλά και να δοθούν οι αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες. Διαψεύδοντας έτσι την Κυβέρνηση αλλά και τοπικούς παράγοντες για τον δήθεν “πακτωλό” χρημάτων που έχει δοθεί. Ο χειμώνας ήρθε και πολλοί ακόμη είναι έξω από τα σπίτια τους, και η διεκδίκηση τους έχει κάτι απλό και αυτονόητο, να κρατήσουν την αξιοπρέπεια τους και να ξαναβρούν τους κανονικούς ρυθμούς της ζωής τους.

Ο λαός της Εύβοιας που με ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις, απέσπασαν την ψήφο του, θυμάται και όταν έρθει η ώρα θα κρίνει για τα πεπραγμένα τους.

Πηγή: eviaportal.gr