Η επίσκεψη της κ. Λ. Μενδώνη σηματοδοτεί μια νέα αρχή στην πολιτιστική ανάπτυξη το τόπου μας. Ο βουλευτής Ευβοίας και πρώην Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης, συνοδεύει αυτή την ώρα την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, που επισκέπτεται μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της κεντρικής Εύβοιας, προκειμένου να δρομολογήσει και να συντονίσει έργα και δράσεις προστασίας και ανάδειξης των πλούσιων πολιτιστικών πόρων του τόπου μας.

Η αυτοψία της κ. Υπουργού ξεκίνησε από το ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας, την περιοχή του Κάστρου, και συγκεκριμένα από τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής. Όπως είναι γνωστό, στο προσεχές διάστημα θα δημοπρατηθεί έργο, προϋπολογισμού 4.7 εκ. ευρώ, για την αποκατάσταση αυτού του εμβληματικού παλαιοχριστιανικού ναού. Περαιτέρω, έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για την αναστήλωση της οικίας της οδού Παίδων, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Τα υπό αποκατάσταση αυτά μνημεία, συλλειτουργώντας και με τα υπόλοιπα διατηρητέα μνημεία, θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιστορικής συνοικίας της πόλης.

Επίσης η κ. Υπουργός θα επισκεφθεί και υπό εξέλιξη έργα, όπως το έργο της Β´ φάσης της μετατροπής σε αρχαιολογικό μουσείο της Αρέθουσας. Επιπλέον, η κ. Μενδώνη θα ενημερωθεί και για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ξηρόπολης, στο Λευκαντί. Αντίστοιχα, θα έχει ενημέρωση και για την πρόοδο της συστηματικής ανασκαφής από την Ελβετική Σχολή στο Ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδας στην Αμάρυνθο, όπως και για τις δράσεις ανάδειξης και επανάχρησης του Αρχαίου θεάτρου της Ερέτριας.

Πηγή: eviaportal.gr