Με επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό ζητώ έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος για το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του Δήμου Καρύστου.

Με σημερινή μου επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώ έκπτωση για το σύνολο των οικιακών και επαγγελματικών τιμολογίων ρεύματος του Δήμου Καρύστου, μέσω της κατάργησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή μου αναφέρω τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η νότια Εύβοια, και ιδίως ο δήμος Καρύστου, συνεισφέρει τα μέγιστα στο αιολικό δυναμικό της χώρας, καθώς στα διοικητικά όρια της εν λόγω περιοχής έχουν εγκατασταθεί 413 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό αναμένεται να εγκατασταθούν επιπλέον 350 Α/Γ. Βάσει της υπό διαμόρφωσης ενεργειακής κατάστασης, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ, που θα παράγεται στο Δήμο Καρύστου, θα καλύπτει σχεδόν το 40% του αιολικού δυναμικού της χώρας.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η περιοχή μας έχει συμβάλει δυσανάλογα περισσότερο, σε σχέση με άλλες περιοχές, στην εθνική προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, με αγανάκτηση παρατηρούμε ότι δε λαμβάνει της προσοχής και των προνομίων που θα έπρεπε να απολάμβανε, τουλάχιστον αναφορικά με το θέμα της έκπτωσης στο ρεύμα.

Δεν παραβλέπουμε ότι, σύμφωνα με το Ν. 3851/2010, έχει θεσμοθετηθεί ως ανταποδοτικό όφελος ποσοστό 1% των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από σταθμούς ΑΠΕ να αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας του δήμου όπου λειτουργούν ΑΠΕ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ανταποδοτικό δεν καλύπτει το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της περιοχής μας, ούτε βέβαια αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται σε τοπικές ή δημοτικές κοινότητες πλησίον εκείνων στις οποίες λειτουργούν αιολικά πάρκα.

Είναι δε, οξύμωρο να πληρώνουμε ειδικό τέλος για τη μείωση εκπομπής αερίων ρύπων, από τη στιγμή που συμβάλουμε έμπρακτα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή για τη μείωση τους. Επί της ουσίας, μας έχει επιβληθεί τιμωρία -μέσω της πληρωμής τέλους- ως ρυπαντές, ενώ θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί επιβράβευση για τη συνεισφορά μας στη μείωση των ρύπων. Άλλωστε, η οριζόντια επιβολή του συγκεκριμένου τέλους εκτός από κοινωνικά άδικη είναι και αντιπαραγωγική, καθώς στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Πρέπει, λοιπόν, ειδικά για τον Δήμο Καρύστου που κρατάει τα ηνία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, να υπάρξει ρυθμιστική παρέμβαση για έκπτωση στην τιμή του ρεύματος.

Με βάση τα παραπάνω, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αναλάβετε την πρωτοβουλία, ώστε να εξαιρεθούν το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του Δήμου Καρύστου από το ειδικό τέλος υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ)».

Με εκτίμηση,
Γιάννης Ν. Μανώλης
Υποψήφιος Δήμαρχος Καρύστου
PhD, Ευρωπαϊκή Πολιτική Περιβάλλοντος

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr