Αρχική Οικονομία Το Eργατικό Κέντρο Εύβοιας για τις απολύσεις στα Ναυπηγεία Χαλκίδας

Το Eργατικό Κέντρο Εύβοιας για τις απολύσεις στα Ναυπηγεία Χαλκίδας

65
0

Αρχική/Οικονομία/Το Eργατικό Κέντρο Εύβοιας για τις απολύσεις στα Ναυπηγεία Χαλκίδας

Οι πρόσφατες απολύσεις στα Ναυπηγεία Χαλκίδας με τις οποίες πετάχτηκαν στο δρόμο με το «έτσι θέλω» δύο έμπειροι εργαζόμενοι χωρίς να υπάρχει στο παρελθόν κάποια παρατήρηση για τη δουλειά τους, αποδεικνύουν ότι οι λεγόμενες «αξιολογήσεις» που διενεργεί η εργοδοσία αποτελούν εργαλείο στα χέρια της για να «ξεμπερδεύει» με όποιον εργαζόμενο δεν της κάνει τα «χατίρια».

Οι απολύσεις αυτές στα Ναυπηγεία Χαλκίδα είναι άλλη μια απόδειξη ότι μπροστά στα κέρδη τους οι εργοδότες δεν έχουν κανένα έλεος. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούν και το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο που δίνει αέρα στα πανιά τους, έχοντας νομιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα που βιώνουμε με αποκορύφωμα το νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη της ΝΔ που πάλεψε ενάντια του το σύνολο της εργατικής τάξης.

Ως Εργατικό Κέντρο Εύβοιας από την πρώτη στιγμή είμαστε σε επαφή με τους συναδέλφους, στεκόμαστε στο πλευρό τους, σχεδιάζουμε από κοινού το κάθε βήμα και απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψή τους.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Χαλκίδας παλεύουν με τα σίδερα κάτω από αντίξοες συνθήκες και με τη δουλειά τους παράγουν τεράστιο πλούτο. Η εντατικοποίηση της εργασίας με εξαντλητικά ωράρια για να «τελειώνει η δουλειά», με καθημερινά 10ωρα και 12ωρα, καταστρέφουν το κορμί και τις ζωές των εργαζομένων.

Το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, με το θάνατο ενός συναδέλφου και τον τραυματισμό άλλων δύο μετά από πτώση πτερυγίου προπέλας, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στη Ναυπηγική Βιομηχανία της χώρας μας. Δεν είναι – δυστυχώς – ένα «μεμονωμένο γεγονός», καθώς η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με το ξεχαρβάλωμα των ελεγκτικών μηχανισμών είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε εργατικά «ατυχήματα» που έχουν σημειωθεί και στα Ναυπηγεία Χαλκίδας στο παρελθόν. Δεν είναι η «κακιά η ώρα» ούτε «έτυχε», όπως σε τέτοιες περιπτώσεις ισχυρίζεται η εργοδοσία και οι παπαγάλοι της. Φταίει το κυνήγι του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων που θεωρεί τις ζωές, την υγεία, την ασφάλεια και την ακεραιότητά μας ως «κόστος».

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Χαλκίδας δεν πρέπει να συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση!

Ο τεράστιος πλούτος που παράγουν οφείλει να τους εξασφαλίζει ασφαλή δουλειά και εισόδημα τέτοιο ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν υπερωρίες για να τα βγάλουν πέρα. Χωρίς τις λεγόμενες «αξιολογήσεις» της εργοδοσίας που στόχο έχουν να κάνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμα πιο εντατικά υπό τον φόβο της απόλυσης.

Η υπεράσπιση του δικαιώματός μας στη δουλειά, η διεκδίκηση ασφαλών συνθηκών εργασίας, ανθρώπινων ωραρίων και αξιοπρεπών μεροκάματων που θα φτάνουν για να ζήσουμε, μπορεί να γίνει μόνο με τον οργανωμένο αγώνα.

Αυτό απέδειξε και ο αγώνας των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος που, συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, πέτυχαν να υπογραφεί Τοπική Σύμβαση Εργασίας και να καταστεί υποχρεωτική η εφαρμογή της από όλους τους εργοδότες. Το παράδειγμα αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί και από τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Χαλκίδας.

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα είναι δίπλα τους και θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση ενώ το επόμενο διάστημα θα πάρει μέτρα ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματά τους.

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr