Στο έργο της παράκαμψης Χαλκίδας – Ψαχνών που ξεκινά το 2023 και στα άλλα εμβληματικά έργα της Εύβοιας αναφέρθηκε ο Θανάσης Ζεμπίλης χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ομιλία του για την κύρωση του προϋπολογισμού 2023, που υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους. Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Ευβοίας στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε αυτό το πλαίσιο και η Εύβοια, ο τόπος μου, βγαίνει από την ιδιότυπη απομόνωση, στην οποία είχε καταδικαστεί από την έλλειψη υποδομών προσβασιμότητας. Η παράκαμψη Χαλκίδας ένα όνειρο δεκαετιών παίρνει σάρκα και οστά.

Το μεγαλύτερο έργο που εκτελέστηκε ποτέ στο νομό δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιείται εντός του χρόνου. Και από τις αρχές του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του, για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα εμβληματικής σημασίας και σπουδαιότητας έργο, καθώς η περιφερειακή οδός θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, διανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης. Επίσης, σε φάση επικαιροποίησης και ωρίμανσης βρίσκονται και τα αναγκαία οδικά έργα των παρακάμψεων του Αλιβερίου, της Αμαρύνθου και του Βασιλικού, που θα εξυπηρετήσουν περιοχές της Καρύστου και της Κύμης.

Περαιτέρω, στην ίδια περιοχή εντάξαμε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Τρίτσης” το μεγαλεπήβολο έργο του φράγματος Σέττας – Μανικίων, με Π/Υ 41 εκ. ευρώ. Ένα έργο που θα αντιμετωπίσει ολιστικά τα σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και ανομβρίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Άλλωστε, στις μέρες μας τα έργα διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων και οι αγροπεριβαλλοντικές υποδομές, όπως το φράγμα των Ψαχνών, οχυρώνουν τις περιοχές απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης τις αντιμετωπίσαμε και στη μεγάλη οικολογική καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας. Σήμερα, είναι γνωστό ότι έχει εκπονηθεί ένα ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, αξιοποιώντας το εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Με το master plan να προβλέπει 71 έργα και δράσεις, που εστιάζουν στο δάσος, τον πολιτισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, την υγεία και τις υποδομές, συνολικού Π/Υ 380 εκ. ευρώ. Σε αυτό τον σχεδιασμό, κομβικό ρόλο κατέχει η αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα από την παράκαμψη Ψαχνών μέχρι την Ιστιαία, που σε σύντομο χρόνο αναμένεται να δημοπρατηθεί η μελέτη της. Βλέπουμε έτσι, ότι πυλώνας αυτής της πολιτικής είναι η ενίσχυση της υπαίθρου, η άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων και η διάχυση του πλούτου».

Ως προς το οικονομικό περιβάλλον που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός ανέφερε:

«Θα μπορούσε να είναι η τέλεια καταιγίδα με αυτόν τον πρωτοφανή καταιγισμό γεγονότων και εντάσεων σε πεδία, όπως το πανδημικό, το γεωπολιτικό, το ενεργειακό, αλλά και αυτό της κλιματικής κρίσης. Μια καταιγίδα που βύθισε σε πολιτική αστάθεια ισχυρά κράτη και σε περιδίνηση κραταιές οικονομίες. Δεν είναι υπερβολή, συνεπώς, να ισχυριστούμε ότι η κυβέρνηση αυτή δοκιμάστηκε στην υψικάμινο των ακραίων κρίσεων. Και δεν κάμφθηκε, δεν έκανε πίσω, δεν ανέστειλε ούτε μέρα το εκσυγχρονιστικό της έργο. Αντίθετα, τα γεγονότα χαλύβδωσαν την βούληση και το πείσμα της. Και πέτυχε πολλά! Πέτυχε πολλά στο κράτος, την κοινωνία, την οικονομία! Πέτυχε πολλά γιατί σφυρηλάτησε σχέση αλήθειας και εμπιστοσύνης με την κοινωνία!

Γιατί πράγματι, η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι κατά την περίοδο 2020-22 διατέθηκαν περισσότερα από 43 δις ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό στην ευρωζώνη, για στήριξη των πολιτών απέναντι στην πανδημική κρίση. Όπως, επίσης γνωρίζει, ότι για την ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση διατέθηκαν περισσότερα από 13 δις ευρώ, με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να είναι οι ψηλότερες πανευρωπαϊκά. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει τον δυναμισμό και την ανθεκτικότητα, αλλά κυρίως την κοινωνική διάσταση της οικονομικής πολιτικής. Μιας πολιτικής θαρραλέων μεταρρυθμίσεων, που δίνει έμφαση στις φοροελαφρύνσεις, τις μειώσεις εισφορών, τα επενδυτικά κίνητρα, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αναδιαρθρώσεις δημοσίων φορέων και μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και κυρίως μιας πολιτικής που κατόρθωσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη χώρα. Αυτό αποδεικνύεται και από την έκθεση του περιοδικού “Economist”, όπου η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια όσον αφορά την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς σκαρφάλωσε 16 ολόκληρες θέσεις στη σχετική κατάταξη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πρόοδο μεταξύ των 82 χωρών που εξετάζονται στη σχετική λίστα. Και αυτό όταν, λίγα χρόνια πριν, το 2018, η χώρα μας ήταν ουραγός στις επενδύσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2018, η Ελλάδα βρισκόταν μια θέση πιο κάτω από την Γουατεμάλα και δυο από την Ζιμπάμπουε, ως προς το ποσοστό των επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ. Και σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία, με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο να διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε αύξηση επενδύσεων στην Ευρωζώνη, για τη διετία 2020-2021. Στην ίδια κατεύθυνση, και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συγκλίνουν ότι η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρος σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη και για την επόμενη τριετία. Σε αυτό το επίτευγμα αναμένεται να συμβάλλει και ο Π/Υ του 2023, που καταγράφει ιστορικό ρεκόρ ως προς τις δημόσιες επενδύσεις, που προβλέπεται να αγγίξουν τα 12 δις ευρώ. Εάν προσθέσουμε μάλιστα και το ποσό των 3,4 δις ευρώ, που αντιστοιχούν στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα έχουμε ένα συνολικό ποσό 15,3 δις δημοσίων πόρων για επενδύσεις. Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση, την δίκαιη και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Ένα project που θα μεταβάλει την εικόνα της εγκατάλειψης, ιδιαίτερα στις πιο αδικημένες και μειονεκτικές περιοχές».

Τέλος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο παρών Π/Υ είναι ιστορικός – όχι μόνο γιατί είναι ο πρώτος εκτός μνημονιακού πλαισίου- όσο κυρίως γιατί έχει την δύναμη και τους πόρους να συμβάλλει στην προσαρμογή της οικονομίας στις μεγάλες προκλήσεις ενός αβέβαιου μέλλοντος, όπως η κλιματική αλλαγή και οι δημογραφικές εξελίξεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις του δημογραφικού, όπως τις είδαμε και στη πρόσφατη απογραφή, είναι άμεσες στην εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία, στη δημιουργία πλούτου, στην ευημερία των μελλοντικών, αλλά και σημερινών συνταξιούχων και σίγουρα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας. Αποτελεί, συνεπώς, εθνικό πρόταγμα να μην συρρικνωθεί ο Ελληνισμός και να μην απομειωθεί η ακτινοβολία της γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού!».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε απόσπασμα της ομιλίας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr