Αρχική Οικονομία Το 1ο γυμνάσιο Χαλκίδας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα «Χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα»

Το 1ο γυμνάσιο Χαλκίδας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα «Χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα»

90
0

Στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Map Competition: «Χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα. Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο σχολείο;» συμμετείχε το 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας.

Μια εξαιρετική εμπειρία ήταν για τους μαθητές του Β4 του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας η συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό. Ο Διαγωνισμός στόχευε στην ευαισθητοποίηση και εξοικείωση των μαθητών σε θέματα προσβασιμότητας ατόμων με κινητική αναπηρία, μέσα από τη χαρτογραφική απεικόνιση του χώρου.

Οι μαθητές, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, κλήθηκαν να περπατήσουν τη διαδρομή προς το σχολείο τους, να εντοπίσουν τα σημεία που είναι προσβάσιμα ή έχουν εμπόδια για άτομα που κινούνται με αμαξίδια και να καταγράψουν αυτά τα σημεία με τη βοήθεια ειδικής εφαρμογής χαρτογραφικής συλλογής δεδομένων για έξυπνες συσκευές (smartphones).

Στη συνέχεια, αποτύπωσαν τα σημεία αυτά σε ψηφιακούς χάρτες και ανέδειξαν με εποπτικό τρόπο τα ευρήματά τους, συνθέτοντας τα αποτελέσματα σε μία ιστορία υπό μορφή γεωχωρικής αφήγησης (geospatial storytelling). 

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί όμως περισσότερο είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σε ένα θέμα που τους ήταν σε γενικές γραμμές άγνωστο. Συνειδητοποίησαν ότι παρ΄ ότι φοιτούν σε ένα σχολείο «φιλικό» σε άτομα με αναπηρία, η πρόσβαση σε αυτό είναι ένας «Γολγοθάς». Ας ελπίσουμε ότι δόθηκαν λοιπόν κάποια ερεθίσματα, ώστε οι αυριανοί μας πολίτες να σκέφτονται και να δρουν με γνώμονα την συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση προς τους συνανθρώπους τους.

Μπορεί να περιηγηθεί κάποιος στο Storymap «Αναζητώντας…την προσβασιμότητα».

Ομάδα εργασίας: Συγγενιώτη Κατερίνα, Λέων Μαρία, Μωλέ Γεωργία με το τμήμα Β4

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr