Την τεράστια οικονομική πίεση που δέχονται οι Δήμοι και οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης λόγω των εξωφρενικών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας φέρνει ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης στη Βουλή, με σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως σημειώνει ο βουλευτής Ευβοίας και αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η εξίσωση στα ταμεία μεταξύ εσόδων και δαπανών λόγω των λογαριασμών του ρεύματος δεν βγαίνει με τίποτα, καθώς παρότι η ΚΕΔΕ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης και οικονομικής στήριξης των Δήμων, η κυβέρνηση της ΝΔ μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται ή να μην θέλει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Όσες επιδοτήσεις έχουν ανακοινωθεί ελάχιστα ή καθόλου αφορούν τους ΟΤΑ, αφού δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους, ενώ και οι έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις που έχουν προαναγγελθεί δεν επαρκούν για να καλύψουν τα οικονομικά κενά. Ειδικά για τις ΔΕΥΑ των οποίων οι εγκαταστάσεις είναι πολύ ενεργοβόρες, το ενεργειακό τους κόστος από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχει υπερδιπλασιασθεί και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο, ενώ ο σχεδιασμός τους με στόχο την ενεργειακή τους αυτάρκεια και την πράσινη μετάβαση συναντά πολλά εμπόδια, όπως η έλλειψη των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων και η έλλειψη «χώρου» στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης προειδοποιεί για τις πολύ σοβαρές συνέπειες που μπορεί να συνεπάγεται για την καθημερινή ζωή των πολιτών οποιαδήποτε δυσλειτουργία ενεργοβόρων βασικών υποδομών της αρμοδιότητας των Δήμων, όπως τα σχολεία, τα κολυμβητήρια, τα αντλιοστάσια και οι βιολογικοί καθαρισμοί και ζητά από τον αρμόδιο υπουργό απαντήσεις σχετικά με το πώς προτίθεται η κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ της χώρας, προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ενόψει του πολύ δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr