Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Εύβοιας με επιστολή της διαμαρτύρεται για την “επίθεση” που δέχεται ο κλάδος από τα νέα δεδομένα που ισχύουν στην φορολογία.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αυτές τις μέρες γίναμε μάρτυρες μιας αδικαιολόγητης επίθεσης στον κλάδο μας από τον Υπουργό κ. Βρούτση, ως υπεύθυνοι της μη πληρωμής των εργαζομένων σε αναστολή, καταλογίζοντάς μας ευθύνες που δεν έχουμε, ψάχνοντας δικαιολογίες για την καθυστέρηση της υλοποίησης κι αυτών των ελάχιστων μέτρων ανακούφισης.

Η μετάθεση των κυβερνητικών ευθυνών στους λογιστές ήρθε σε συνέχεια του εμπαιγμού μας στο θέμα της νομοθέτησης της ασθένειας των λογιστών και της διαγραφής προστίμων των επιχειρήσεων για τις Μ.Υ.Φ. έτους 2014, λόγω υπολειτουργίας της ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να καλούνται πλέον πολλές επιχειρήσεις να πληρώσουν αδίκως τα πρόστιμα.

Όλους αυτούς τους μήνες οι λογιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία καταιγίδα από Π.Ν.Π., Κ.Υ.Α., ερμηνευτικές εγκυκλίους ήδη έχουν περάσει τις 1.100 για τον covid 19 και πάνω από 1.250 για λοιπά θέματα αρμοδιότητας ΑΑΔΕ και Υπ.Εργασίας, που έρχονται ετεροχρονισμένα μετά την λήξη προθεσμιών, και οι οποίες συνήθως είναι ελλιπείς, ασαφείς και με ασφυχτικές καταληκτικές ημερομηνίες. Πλατφόρμες οι οποίες δεν λειτουργούν σωστά και δεν έχουν παρασχεθεί οι απαραίτητες οδηγίες.

Παράλληλα με την συνεχόμενη διεύρυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο όνομα του λιγότερου κράτους, ιδιωτικοποιείται η γραφειοκρατία με εντατικοποίηση της δουλειάς μας, περισσότερες ώρες δουλειάς για χαμηλές ή καθόλου αμοιβές και μεταφορά του κόστους στον πολίτη.

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες υπολειτουργούν, και περιμένουν από τους λογιστές να υπέρ – λειτουργήσουν στέλνοντας όλους τους πολίτες στον λογιστή τους για το οποιοδήποτε θέμα.

Ενώ η χώρα βρίσκεται μέσα στην δύνη της πανδημίας σε τραγική κατάσταση με το υγειονομικό της σύστημα στα όριά του λόγω διαχρονικής υποχρηματοδότησής του. Με τον κίνδυνο να νοσήσουμε υπαρκτό, αφού η εξυπηρέτηση των πελατών μας απαιτεί πιο συχνά άμεσες και έμμεσες συναλλαγές, οι λογιστές «απαγορεύεται» να αρρωστήσουν και βέβαια εκτός του προβλήματος υγείας θα βρεθούμε σε αδιέξοδο με τις προθεσμίες υποχρεώσεων των πελατών και πιθανά πρόστιμα.

Ο κλάδος μας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους μισθωτούς και συνταξιούχους, για την οικονομική τους επιβίωση, απαιτώντας παράλληλα:

1. Άμεση νομοθέτηση δικαιώματος ασθένειας
2. Λειτουργία υπηρεσιών ηλεκτρονικής υποστήριξης για κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά.
3. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα της πανδημίας.
4. Νομοθέτηση του αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ.
5. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων πλειστηριασμών.
6. Αναστολή του my Data με πιλοτική εφαρμογή στο 2021.
7. Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν test covid.
8. Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το δίκαιο των αιτημάτων μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε

Πηγή: eviaportal.gr