Σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες καταλογίζει το νέο κόμμα των Πράσινων στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό για τις νέες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια, αυτή τη φορά από τις πλημμύρες. Ο κίνδυνος για πλημμύρες, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ήταν άμεσος και αναμενόμενος για όλους, εκτός από την κυβέρνηση. Μνημείο άγνοιας αποτελεί η δήλωση του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα: “τι σχέση έχουν οι πλημμύρες με τις πυρκαγιές”.

Η φετινή καθυστέρηση των βροχών, σχεδόν μέχρι μέσα Οκτωβρίου, έδινε επιπλέον χρόνο για να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα με τα κορμοφράγματα και τα κλαδοπλέγματα στις καμένες πλαγιές. Για την άμυνα απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, και ιδιαίτερα τις πλημμύρες, όφειλαν να έχουν εκπονηθεί και να εφαρμόζονται σχέδια ανάλυσης κινδύνων αλλά και σχέδια διαχείρισής τους και προστασίας των περιοχών. Η κυβέρνηση, όμως, κατάφερε να αφήσει και πάλι απροστάτευτη τη Βόρεια Εύβοια και τον κόσμο της, ακόμη και με τις πιο ευνοϊκές περιστάσεις για έγκαιρη προστασία: φαίνεται ότι όλο της το βάρος, το έριξε στην εξεύρεση «αναδόχων αποκατάστασης».

Οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες είναι φαινόμενα που μπορεί να αποφευχθούν ή έστω να περιοριστούν με τη σύγχρονη επιστημονική και οικολογική γνώση και την κατάλληλη προετοιμασία. Σχετικά οι Πράσινοι καταθέτουν 6 συγκεκριμένα σοβαρά ερωτήματα, για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2007/60/ΕΚ “για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας”:

Υπάρχει αξιόπιστη μελέτη για τους κινδύνους πλημμυρών μετά από πυρκαγιά στην Β. Εύβοια, δεδομένου ότι η περιοχή έχει καεί κι άλλες φορές, έστω σε μικρότερη έκταση;
Πόσο προετοιμασμένη ήταν η Περιφέρεια και η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων;
Ποια είναι η χρησιμότητα της μελέτης Κατάρτισης Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας για τη Βόρεια Εύβοια;
Πόσο επικαιροποιήθηκαν οι Χάρτες Κινδύνου Πλημμυρών στη Β. Εύβοια και στις άλλες καμένες περιοχές;
Ποιος διάλογος έγινε με ειδικούς αλλά και κατοίκους και φορείς της περιοχής για να αποτραπεί ή να περιοριστεί ο μεγάλος κίνδυνος, ακολουθώντας σύγχρονη γνώση και εργαλεία σχεδιασμού;
Είχαν κατατεθεί από επιστήμονες προτάσεις για πιο στοχευμένα έργα σε πρώτη φάση ακριβώς με το σκεπτικό ότι μια παρέμβαση σε όλη την έκταση θα απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και οι πλημμύρες δεν θα αποφεύγονταν στο μεταξύ;

Οι Πράσινοι εκφράζουμε και πάλι την αλληλεγγύη μας στους πληττόμενους. Παράλληλα τονίζουμε ότι επαρκείς και άμεσες αποζημιώσεις είναι απαραίτητες, αλλά δεν αρκούν: Χρειάζεται να θωρακιστεί επειγόντως η περιοχή, έστω για επόμενες πλημμύρες, να αποκατασταθούν άμεσα οι νέες καταστροφές, αλλά και να κρατηθεί ανοικτός ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον μέσα από μια ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση.

Στην κατεύθυνση αυτή οι Πράσινοι καταθέσαμε στα μέσα Σεπτεμβρίου σχέδιο με πάνω από 40 συγκεκριμένες προτάσεις και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Βόρειας Εύβοιας και στη συνέχεια.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr