απολύμανση για κορωνοιό

Τον τελευταίο χρόνο άλλαξε δραστικά η ζωή όλων μας λόγο του κορωνοιού. Οι καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας πλήγηκαν και οδήγησαν όλη την κοινωνία στα επίπονα ακορντεόν lock down .Το 2021 ειδικά τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν έχοντας όλοι πλέον κάποιον γνωστό φίλο συνάδελφο ή συγγενή που νόσησε. Άρχισαν λοιπόν να δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες πλέον και πολλά ερωτήματα όπως πότε κάνω απολύμανση για κορωνοιό, τι προετοιμασία να κάνω για την απολύμανση, τι είναι απολύμανση με νεφελοψεκασμό  καθώς και ανησυχίες για τα παιδιά, τα κατοικίδια , για αλλεργικούς, ασθενείς στο σπίτι.

Επικοινωνήσαμε με μια από τις ποιο έμπειρες και γνωστές εταιρείες του χώρου της επαγγελματικής απολύμανσης την Agrohealth και με τον έμπειρο υπεύθυνο επιστήμονα και συνιδιοκτήτη κος Σαράντη Μαλαφούρη  και θέσαμε τα ερωτήματα μας.

Τι εννοούμε με τον όρο απολύμανση για κορωνοιό  και σε τι διαφέρει μια απολύμανση από επαγγελματικό συνεργείο;

Απολύμανση είναι η εργασία-διαδικασία προσπάθειας καταστροφής  μικροοργανισμών που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Πρέπει να καταλάβουμε την διαφορά με την αποστείρωση όπου εκεί έχουμε επιτύχει σχεδόν το 100% της εξάλειψης μικροοργανισμών, η εργασία απολύμανσης τείνει να φτάσει προς το απόλυτο, σπάνια είναι όμως απόλυτα εφικτό. Ένα επαγγελματικό συνεργείο το οποίο αποτελείται από επιστήμονες με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο τα κατάλληλα μέσα-μηχανήματα και απολυμαντικά διαλύματα θα καταφέρει να επιτύχει υψηλότερα ποσοστά,  η επαγγελματική εταιρία με απλά ελληνικά θα κάνει μία απολύμανση για την καταστροφή μικροοργανισμών όπως ο κορωνοιος φτάνοντας σε ασφαλή ποσοστά μείωσης που σχεδόν ποτέ δεν θα καταφέρουμε μόνοι μας.

Τι εννοούμε με τον όρο απολύμανση για κορωνοιό  με εκνεφωτήρα και πώς γίνεται;

Η εργασία απολύμανσης γίνεται και  με εκνεφωτήρα-cold fogger  και πραγματοποιείται με ειδικά μηχανήματα που διαθέτουμε τα οποία δημιουργούν ένα νεφέλωμα με εξειδικευμένο απολυμαντικό. Τα οφέλη είναι ότι διασπείρεται  ομοιόμορφα σε όλο τον χώρο-όγκο και επιφάνειες  χωρίς να λερώσει ή να προκαλέσει ζημίες .Τον τρόπο απολύμανσης αυτόν τον χρησιμοποιούσαμε και παλαιότερα και για άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς όπως με τη Φυματίωση κλπ.

Από την εμπειρία σας πότε κάνουμε απολύμανση και τι πρέπει να προσέξουμε στον χώρο καθώς και πως επηρεάζει ανθρώπους ,παιδιά ,κατοικίδια;

Χαίρομαι για την ερώτηση αυτή καθότι με τις ίδιες απορίες και ερωτήσεις μας κατακλύζουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.

Έκτακτη απολύμανση με νεφελοψεκασμό κάνουμε όταν έχουμε διαπιστώσει ότι στον χώρο μας έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα . Πρέπει λοιπόν άμεσα και  το πολύ εντός 72 ωρών να κάνουμε απολύμανση και πριν εισέλθουν άλλοι στον χώρο αυτόν.

Η απολύμανση με νεφελοψεκασμό επειδή δημιουργεί ένα νεφέλωμα απαιτεί να μην είναι στον χώρο κανένας άνθρωπος η κατοικίδιο τουλάχιστον κατά την διάρκεια της εργασίας και για μια ώρα μετά και θα εισέλθουμε στον χώρο μόνο αφότου έχει αεριστεί και στεγνώσει καλώς. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχουν στον χώρο εκτεθειμένα τρόφιμα, μαγειρικά σκεύη και είδη ατομικής υγιεινής. Μετά πρέπει να καθαρίζουμε επιφάνειες όπως τραπέζια, πάγκους κουζίνας,  γραφεία,  πληκτρολόγια, mouse ώστε να αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα του απολυμαντικού σε επιφάνειες που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας καθώς και την παρασκευή τροφίμων που θα καταναλώσουμε.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η δράση του απολυμαντικού είναι για την καταπολέμηση των  μικροοργανισμών που υπήρχαν στον χώρο διότι δεν έχουμε υπολειμματική δράση, άρα απολυμαίνουμε τον χώρο για ότι είχε πριν μέσα και όχι για  ότι θα μπει μετά. Ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα είναι συνδυαστικά όταν  με προγράμματα καθαρισμού, σωστά μέτρα υγιεινής του χώρου, καθώς και ατομικής υγιεινής και με συχνές απολυμάνσεις (ανά εβδομάδα) πολλοί πελάτες μας κατάφεραν να έχουν ή μηδενικά ή ελάχιστα κρούσματα στον χώρο τους.

Κος Σαράντης Μαλαφούρης Agrohealth.gr

Δύσκολα η περίεργα περιστατικά με απολύμανση;

Όλα τα περιστατικά έχουν βαθμό δυσκολίας είτε πρόκειται για γραφεία εταιριών και βιομηχανικούς χώρους  είτε πρόκειται για οικίες σίγουρα όμως θα ξεχώριζα εφαρμογές σε Ψυχιατρικές κλινικές με κατάκοιτους ασθενείς, δυστυχώς κηδείες από κορωνοιό όπου πρέπει να απολυμανθεί ο ναός της εξόδιας ακολουθίας, χώροι νοσοκομείων και κέντρων υγείας που αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά, ασθενοφόρα, μονάδες τεχνητού νεφρού, γηροκομεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, οικίες με άτομα με βαριά νοσήματα και αναπηρίες είναι καθημερινά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και προσπαθούμε και εμείς από την πλευρά μας να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας πάντα με ανθρωπιά και κατανόηση ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί το αγαθό της δημόσιας υγείας.

Που απευθυνόμαστε για μια επαγγελματική απολύμανση και τι πρέπει να προσέξουμε;

Εταιρείες οι οποίες έχουν ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στην διαχείριση βιοκτόνων- απολυμαντικών βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας , όπως οι εταιρείες απεντομώσεων μυοκτονιών, με εμπειρία στο αντικείμενο και πιστοποιήσεις, ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας υγιεινής προσωπικού  όπως πιστοποιητικά ISO  συμπεριλαμβάνουν όλα τα χαρακτηριστικά του επαγγελματία που θα μπορέσει να φέρει σε πέρας μια επαγγελματική απολύμανση. Πρέπει να αναζητούμε Βεβαίωση Εργασίας για την απολύμανση με την υπογραφή του υπεύθυνου επιστήμονα και χρήσιμες πληροφορίες να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Τέλος  σημαντικό είναι να προσέξουμε και το  κόστος των εφαρμογών καθότι εμφανιστήκαν και σε αυτόν τον χώρο’’ αλεξιπτωτιστές ’’ οι οποίοι με ελάχιστα χρήματα υπόσχονται θαύματα. Πάντα αναζητάμε λοιπόν σοβαρές και ορθολογικές λύσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα www.agrohealth.gr η στα τηλέφωνα 2108815116 ή για την Στερεά Ελλάδα 22620 22263.