Ο Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα».

Ο κ Πνευματικός, καταρχήν, είπε ότι το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης κατάστασης έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία συνολικά.

«Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει μια αλλαγή πλεύσης, προσπαθώντας να επισπεύσει την επαναφορά σε κανονικές συνθήκες στη χώρα μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το κατεπείγον των ρυθμίσεων του Υπουργείου Υγείας, ρυθμίσεις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη του συστήματος» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ Πνευματικός η ιστορία έχει δείξει ότι η λύση απέναντι στις πανδημίες είναι η ανοσία της αγέλης. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας να έχει έρθει σε επαφή με τον ιό και να έχει αναπτύξει τα κατάλληλα αντισώματα, είτε μέσω του εμβολιασμού, είτε μέσω της νόσησης.

«Η κυβέρνηση προχωρά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού με πολύ εντατικούς ρυθμούς. Ήδη, με το παρόν νομοσχέδιο, προβλέπεται η επταήμερη πλέον λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων. Η χώρα μας βρίσκεται πιο μπροστά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης» σημείωσε.

Όσον αφορά την ανοσία που έχουν αποκτήσει οι νοσούντες, όπως είπε ο Βουλευτής, σημαντικό εργαλείο είναι να βρούμε ποιος είναι ο επιπολασμός του ιού, δηλαδή τον αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν πραγματικά. Εκτός από τα καταγεγραμμένα κρούσματα, υπάρχουν και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς. Το κλειδί εδώ είναι τα τεστ αντισωμάτων στον γενικό πληθυσμό. Ο δεύτερος τρόπος είναι τα μαζικά τεστ στον γενικό πληθυσμό. Η κυβέρνηση επιλέγει, συμπληρωματικά προς τα τεστ που ήδη γίνονται, τα self-test για να έχουμε μία άμεση εκτίμηση των κρουσμάτων.

«Τα τεστ αντισωμάτων σε συνδυασμό με τα self-test που θα ξεκινήσουν άμεσα, και επίσης προβλέπονται στο παρόν νομοσχέδιο, θα μπορέσουν να μας οδηγήσουν σε ένα συντεταγμένο και ελεγχόμενο άνοιγμα ώστε η κοινωνία να επανέλθει σε κανονικές συνθήκες», τόνισε ο κ Πνευματικός.

«Ως γονιός κι εγώ μίας φοιτήτριας και ενός μαθητή της Τρίτης Λυκείου που δίνει Πανελλήνιες σε λίγο καιρό, βλέπω πόσο έχει επηρεάσει το παρατεταμένο λοκντάουν και η απουσία από τον εκπαιδευτικό χώρο τον ψυχισμό των παιδιών», είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας στις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό σε μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές ενώ ήδη δίνεται προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς στον εμβολιασμό με αδιάθετες δόσεις. Οι κινήσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι το άνοιγμα των σχολείων προς όφελος των παιδιών αποτελεί προτεραιότητα.

Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι την στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας οφείλει να την αποφασίζει μόνο η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή. Η διαρκής πολυφωνία από διάφορους ‘καλοθελητές’, εντός και εκτός συνόρων, μπερδεύει τον κόσμο και δημιουργεί άγχος στην κοινωνία.

«Είμαστε κοντά στο τέλος αυτής της δοκιμασίας. Οι προσπάθειες όλων και οι συνθήκες, μας κάνουν αισιόδοξους ότι σύντομα θα μπορέσει η κοινωνία και η οικονομία να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς. Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να τηρούμε όλα τα μέτρα, κοινωνικές αποστάσεις, χρήση μάσκας και πλύσιμο χεριών, τα οποία έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι είναι τα μόνα μέσα που βοήθησαν στις πανδημίες» ολοκλήρωσε.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr