Ο Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με κύριο θέμα τις διαδικασίες αντιμετώπισης των ζημιών στην αγροτική παραγωγή που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Μήδεια» στην Εύβοια, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών Στερεάς Ελλάδας, βουλευτών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Πνευματικός επεσήμανε ότι η «Μήδεια» έπληξε ιδιαίτερα τη Βόρεια και Κεντρική Εύβοια, δημιουργώντας μεγάλες ζημιές σε κτήματα με δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως συκιάς και ελιάς.

Τόνισε ότι αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι να προχωρήσει γρήγορα η καταγραφή και η σωστή αποτύπωση των προβλημάτων, ώστε να επιταχυνθεί και η έγκαιρη αποζημίωση των καταστροφών αυτών. «Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους παραγωγούς να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία της εκτίμησης και της αποζημίωσης. Με τον Ιανό η διαδικασία έτρεξε πραγματικά πολύ γρήγορα και ελπίζω με τους ίδιους ρυθμούς να προχωρήσετε και τώρα» τόνισε.

Επίσης, έθεσε ως πρόταση και παράκληση προς τον ΕΛΓΑ αν χρειαστεί κάποια μικρή παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, η προθεσμία για τις οποίες λήγει στις 12/3, αυτή να δοθεί, όπως έχει χρειαστεί και στο παρελθόν. «Στις πλημμύρες του Αυγούστου, είχα μεταφέρει στον κ. Λυκουρέντζο το αίτημα των κτηνοτρόφων για μία μικρή παράταση και είχε βοηθήσει τότε και τον ευχαριστώ ξανά» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι οι υπηρεσίες του οργανισμού είναι έτοιμες να προχωρήσουν άμεσα στην προβλεπόμενη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη «Μήδεια» ώστε οι αποζημιώσεις των παραγωγών να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις. Όσον αφορά ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε ότι, μέσα από τη συνεργασία του ΕΛΓΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας, θα γίνουν οι σχετικές εκτιμήσεις και θα ενεργοποιηθούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και ενισχύσεις, όπως εφαρμόστηκε και για τις ζημιές από τον «Ιανό».

«Οι πληγέντες συμπολίτες μας βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα η κακοκαιρία αυτή να κινδυνεύει να σταθεί η χαριστική βολή για την επιβίωσή τους. Παρακολουθώ από την πρώτη στιγμή το θέμα και θα είμαι σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς. Είμαστε παρόντες και διαθέσιμοι να σταθούμε αρωγοί στο σημαντικό έργο του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και ευρύτερη ικανοποίηση των αιτημάτων αποζημίωσης.» είπε ο κ Πνευματικός.​

Πηγή: eviaportal.gr