Η κατάφωρη αδικία σε βάρος της Εύβοιας, με τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό της από τα ευεργετήματα που συνοδεύουν τις νησιωτικές περιοχές, ήταν από τα βασικά ζητήματα που ανέδειξε o Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης.

Επιστέγασμα των πρωτοβουλιών του προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η κοινοβουλευτική του ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, με την οποία ζητούσε να αρθεί η εξαίρεση της Εύβοιας από τις περιοχές που υπόκεινται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κάτι που δυστυχώς νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Στην απάντησή του ο Υπουργός είχε δεσμευθεί, μεταξύ άλλων, ότι θα εξεταστεί νομοθετική παρέμβαση με την οποία η χωρική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα επεκταθεί σε όλα τα νησιά της ελληνικής Επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης και της Εύβοιας.

Πράγματι, με το άρθρο 42 του νέου Σ/Ν για την ολοκληρωμένη θαλάσσια και νησιωτική πολιτική, που κατατέθηκε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 στην Βουλή, τροποποιείται το άρθρο 12, ώστε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να ασκεί της αρμοδιότητες σε όλα ανεξαιρέτως τα νησιά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας και της Λευκάδας. Παράλληλα, με το άρθρο 3 ορίζεται με σαφήνεια ότι η Εθνική Στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων, και στην Εύβοια.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με τον τίτλο «Νέαρχος», που αφορά τα έργα ανάπτυξης των δημόσιων υποδομών που σχετίζονται με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις, κτιριακές υποδομές και εξοπλισμός των λιμενικών αρχών, των Δημόσιων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, κ.α. Επίσης, στο Σ/Ν προβλέπονται χρηματοδοτικά προγράμματα για την νησιωτική επιχειρηματικότητα, με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της απομόνωσης και των ειδικών γεωγραφικών χαρακτηριστικών, όπως εν προκειμένω, συνέβαινε κυρίως στην Βόρεια και Νότια Εύβοια.

Αναμφίβολα αποτελεί τεράστια επιτυχία και δικαίωση της συστηματικής προσπάθειας όλων των φορέων της Εύβοιας και κυρίως του Εμποροβιομηχανικού μας Επιμελητηρίου το ό,τι η Εύβοια συμπεριλαμβάνεται πλέον στις ευεργετικές προβλέψεις του νόμου για τα νησιά της χώρας!

Πηγή: eviaportal.gr