Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της παράτασης λειτουργίας των Λατομείων Σχιστολιθικών Πλακών Καρύστου με νομοθετική ρύθμιση ζήτησαν από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Δήμαρχος Καρύστου και τα μέλη του Σωματείου Λατόμων Καρύστου.

Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020 επισημάνθηκε το γεγονός, ότι σε μία δύσκολη συγκυρία και πολύ περισσότερο εν μέσω πανδημίας οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα λατομεία σχιστολιθικών πλακών Καρύστου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργασία, εξαιτίας του ιδιότυπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, (αποφάσεις αναγνώρισης κυριότητας) που διέπει τη λειτουργία τους.

Ο Υφυπουργός κατανοώντας το σοβαρό πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί και το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος που καλούνται να πληρώσουν για την έκδοση της άδειας, έκανε δεκτό το αίτημα να εισηγηθεί νομοθετική ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, με την οποία θα δίνεται παράταση λειτουργίας, προκειμένου να έχουν το χρόνο, που απαιτείται για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες, να εξοφληθούν οι οφειλές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτεία και να ολοκληρωθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί λύση «ζωής», καθώς τα Λατομεία της Νότιας Καρυστίας αποτελούν τον «αιμοδότη» της τοπικής οικονομίας.

Οι δυσκολίες αδειοδότησης κυρίως λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής, αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την οικονομία της νότιας Καρυστίας και του Μαρμαρίου επί δεκαετίες, σε μια περιοχή που δυστυχώς δεν υφίσταται εναλλακτική δυνατότητα απασχόλησης. Επίσης αναφέρθηκε στην αδειοδότηση των Λατομείων Σχιστολιθικών Πλακών, που απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων και επιδρούν καθοριστικά στην οικονομική ζωή της Καρύστου και της γύρω περιοχής.

Τέλος υποστηρίζει τη χορήγηση αδειών λειτουργίας με τις σχετικές τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες, δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Η κινητικότητα που έλαβε χώρα μέσα στο 2010 οδήγησε στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και στο Νόμο 3851/2010, ο οποίος στο άρθρο 16 δίνει τη δυνατότητα για χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης. Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα προβλήματα που μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία, χωρίς να ευθύνονται οι λατόμοι, οι οποίοι κατέθεσαν έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η εξέταση των οποίων καθυστέρησε με ευθύνη των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή: eviaportal.gr