Για τις προτεραιότητες της Εύβοιας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ μίλησε σήμερα ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός, σε τηλεδιάσκεψη για την πορεία εκτέλεσης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης 2021-2027.

Στην τηλεδιάσκεψη, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων, κ. Τσακίρη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Σκάλκο, για την πρόοδο υλοποίησης του προηγούμενου ΕΣΠΑ καθώς και για τους Στόχους Πολιτικής και τον οδικό χάρτη της ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Πνευματικός χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση του Περιφερειακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας έχει διπλασιαστεί σχεδόν σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και είναι πολύ πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας.

Αναφέρθηκε, όμως, και στη γνωστή στρέβλωση της τεχνητής αύξησης του ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας, από τις βιομηχανικές συγκεντρώσεις στα σύνορα με την Αττική, που έχει ως αποτέλεσμα να στερείται η Στερεά Ελλάδα πολύτιμους αναπτυξιακούς πόρους. Ζήτησε, λοιπόν, να υπάρξει θεσμικά παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριστική επίλυση του θέματος καθώς και να αναπληρωθεί η στρέβλωση αυτή μέσω της επιπλέον χρηματοδότησης από τα Τομεακά Προγράμματα.

Ανάλογη παρέμβαση στα ευρωπαϊκά όργανα ζήτησε να γίνει και για την Εύβοια, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα να εξαιρείται από ειδικά προγράμματα για νησιωτικές περιοχές λόγω της σύνδεσης με τον ηπειρωτικό χώρο και του υψηλού αριθμού κατοίκων, παρά το γεγονός ότι πολλές περιοχές είναι απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες, και τόνισε ότι η ιδιαιτερότητα αυτή πρέπει να ‘μεταφράζεται’ σε αυξημένη χρηματοδοτική στήριξη.

Όσον αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, έθεσε ως προτεραιότητα την ένταξη βασικών έργων υποδομών, με κυριότερο τη βελτίωση του κακού οδικού δικτύου. Μίλησε για τα πιο σημαντικά έργα, την παράκαμψη της Χαλκίδας, τον Βόρειο και Νότιο Οδικό Άξονα, με πολλά ώριμα τμήματα που πρέπει να προχωρήσουν, τα φράγματα σε Ψαχνά και Μανίκια, καθώς και για την αναβάθμιση του λιμανιού στη Χαλκίδα και τη διασύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Όσον αφορά την παράκαμψη της Χαλκίδας, ο κ. Σκάλκος διαβεβαίωσε τον κ. Πνευματικό ότι το έργο, παρά το υψηλό του κόστος που ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, οι διαδικασίες για τη χρηματοδότησή του έχουν προχωρήσει πολύ και είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί.

Άλλοι τομείς που έθεσε ως προτεραιότητα για την Εύβοια ο κ. Πνευματικός είναι η αναβάθμιση των υποδομών υγείας, η αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση καθώς και η ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και της ευρυζωνικότητας με στόχο την εξάλειψη των «λευκών» περιοχών.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το νέο ΕΣΠΑ, με στοχευμένα και ουσιαστικά έργα που θα μείνουν και θα αφήσουν αποτύπωμα στην περιφέρεια, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Πνευματικός. ​

Πηγή: eviaportal.gr