Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε χθες 14 Δεκεμβρίου ο Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός επί της κυρώσεως του Προϋπολογισμού για το 2021, τονίζοντας ότι, αν και η πανδημία του κορωνοϊού είχε δραματικές συνέπειες σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό συνετό, διατηρώντας το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της πολιτικής της για στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής μέσα από την πραγματική ανάπτυξη.

«Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες να αναχαιτίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και των lockdown, λαμβάνοντας έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα συνολικά 24 δις ευρώ το 2020, 7,5 δις το 2021, ενώ προβλέπεται και επιπλέον ειδικό αποθεματικό 3 δις ευρώ, ως ανάχωμα», επεσήμανε ο βουλευτής.

Ο κ Πνευματικός χαρακτήρισε υπεράνθρωπη την προσπάθεια που έχει γίνει στο επίπεδο της προστασίας της υγείας και αντέκρουσε βάσει επιστημονικών δεδομένων τα όσα ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση περί διαθέσιμων θεραπειών του κορωνοϊού που δήθεν δεν εγκρίνονται από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το Bamlanivimab εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έλεγχο όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του, παρόλο που έλαβε έγκριση από τον FDA, υπό την μορφή της επείγουσας εντολής, ως «λογική» θεραπεία, με την προϋπόθεση της ενημέρωσης και συναίνεσης του πάσχοντος για τα πιθανά θεραπευτικά οφέλη και επιπλοκές». Όσο για τη βαρισιτινίμπη, τόνισε πως «η χρήση του φαρμάκου δεν παρουσίασε μεταβολή της θνησιμότητας του υπό μελέτη πληθυσμού και δεν βελτίωσε την επιβίωση των ασθενών που νόσησαν με COVID-19, στη σχετική μελέτη, απλά μείωσε το χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης» ενώ δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα για την υπεροχή της βαρισιτινίμπης έναντι της δεξαμεθαζόνης που ήδη χορηγείται στη χώρα μας, η οποία εμφανίζει χαμηλότερο κόστος και αποδεδειγμένα ελαττώνει τη θνησιμότητα.

Όπως σημείωσε ο κ Πνευματικός «οι Έλληνες ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν ισότιμη πρόσβαση σε κάθε σύγχρονη θεραπεία και φάρμακο που έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό από τους ειδικούς. Ούτε μαγικές θεραπείες υπάρχουν, ούτε κρυφά φάρμακα».

Πηγή: eviaportal.gr