Ο υποψήφιος δήμαρχος Καρύστου Γιάννης Μανώλης σε επιστολή του προς τους 6 Βουλευτές Ευβοίας ζήτησε να καταθέσουν τροπολογία στο Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ιδιοκτησιακό ζήτημα του Δήμου Καρύστου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Μανώλη:

«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Άπαντες γνωρίζετε το μείζον ζήτημα της περιοχής της νότιας Καρυστίας αναφορικά με το ιδιοκτησιακό. Επρόκειτο για ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η οποία εκτός απροόπτου θα γίνει περί την 10η Μαρτίου 2023.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ορεινής εκτός σχεδίου περιοχής της Νότιας Εύβοιας, δηλαδή η όψιμη αμφισβήτηση της κυριότητας των ιδιοκτητών της γης μετά πάροδο δύο σχεδόν αιώνων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις έννοιες Ευνομούμενης Πολιτείας και Κράτους Δικαίου, ενώ πυροδοτεί κλίμα καθολικής αγανάκτησης των ιδιοκτητών.

Πέραν τούτων, η περιοχή της Εύβοιας, η οποία δεν κατελήφθη κατά την Εθνεγερσία με τα όπλα και συνεπώς δεν περιήλθε ως λεία πολέμου στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά διατηρήθηκαν ακέραια σ’ αυτή ιδιωτικά δικαιώματα επί της γης που προϋπήρχαν της ένωσής της με την Ελλάδα, θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε την ίδια μεταχείριση την οποία προβλέπει το άρθρο 62 του Δασικού Κώδικα με τα Ιόνια Νησιά, την Κρήτη, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τα Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κυκλάδες, την Μάνη, τα οποία σε δίκες με το Δημόσιο, δεν φέρουν το βάρος να αποδείξουν την ύπαρξη εμπραγμάτων δικαιωμάτων που διεκδικούν σε δάση ή δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να πάρετε όλοι ξεκάθαρη θέση και να υποβάλλετε την σχετική τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές- Ενσωμάτωση των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944», που επρόκειτο να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από την παρούσα σύνθεση της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Το δίκαιο αίτημα των ιδιοκτητών γης του Δήμου Καρύστου θα επιλυθεί οριστικά με τροπολογία που θα αναφέρει τα εξής:

1. Στις εξαιρέσεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Ν. 998/1979 (Δασικός Κώδικας), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 37 του Ν. 4280/2014, περιοχές στις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητος υπέρ του Δημοσίου να ενταχθεί και ο Δήμος Καρύστου.
2. Να αναγνωρίζεται η εγκυρότητα των νομίμων τίτλων ιδιοκτησίας ευρισκομένων στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Εύβοιας, να θεωρούνται έγκυρες και ισχυρές έναντι του Δημοσίου υπό τον όρο ότι στηρίζονται σε νόμιμη σειρά μεταβιβάσεων οι εν ζωή ή αιτία θανάτου μεταβιβάσεις ιδιοκτησιών, οι οποίες ανάγονται προ της 10/9/1885 και είναι μεταγραμμένες στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία, ανεξάρτητα από το αν τμήματά τους μετέπειτα απέκτησαν χαρακτηριστικά δάσους ή δασικής έκτασης εξαιτίας της εγκατάλειψης των καλλιεργητικών συνηθειών.

Η απόκτηση κυριότητας ή άλλου εμπράγματος δικαιώματος πριν από την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα κρίνεται κατά το δίκαιο που ίσχυε όταν έγιναν τα πραγματικά γεγονότα για την απόκτησή τους, άρθ. 51 του Ν. 2783/1941 (Εισαγωγικός Νόμος του Αστικού Κώδικα). Δηλαδή, βάσει της μορφής που είχε το 1880 που το απέκτησε ο πρόγονος κάποιου κατοίκου της περιοχής και όχι βάσει της μορφής που είχε στις αεροφωτογραφίες του 1945. Την συγκεκριμένη χρονικό περίοδο (1880), όλες τις εκτάσεις τις καλλιεργούσαν με σιτάρι, κριθάρι κλπ. Εξάλλου, αυτό μαρτυρούν τα πολλά αλώνια και οι αλευρόμυλοι που υπάρχουν στην περιοχή. Ήταν ο μόνος τρόπος για την επιβίωση των ανθρώπων και των ζώων.

Παρακαλώ όπως συναινέσετε μεταξύ σας και υποβάλετε από κοινού την τροπολογία, τουλάχιστον όσοι συμφωνείτε με το δίκαιο αίτημα μας!».

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr