Αρχική Lifestyle Απόκριες στην Εύβοια: Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις από την Αιδηψό ως την Σκύρο

Απόκριες στην Εύβοια: Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις από την Αιδηψό ως την Σκύρο

98
0

Αρχική/Lifestyle/Απόκριες στην Εύβοια: Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις από την Αιδηψό ως την Σκύρο

Σε πολλές περιοχές της Εύβοιας αναβιώνουν τις Απόκριες έθιμα που κρατούν ζωντανή την παράδοση, όπως για παράδειγμα το Βωμολοχικό καρναβάλι της Αγίας Άννας και η Σκυριανή Αποκριά.

Αγία Άννα

Ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την Καθαρά Δευτέρα.Το Βωμολοχίκο Καρναβάλι ξεκινά την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 12:00 στην πλατεία του χωριού. Άφθονο κρασί και σαρακοστιανα θα μας συνοδεύουν όλη την μέρα υπό τους ήχους της ορχήστρα ς και των βωμολοχίκων τραγουδιών.

Λουτρά Αιδηψού – Ιστιαία

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου

Ιστιαία – Ώρα 17:30: θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο χορευτικό δρώμενο στην πλατεία Ιστιαίας από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο Αθ. Κορφιάτης.

Λουτρά Αιδηψού – Ώρα 20:00: Αποκριάτικο χορευτικό δρώμενο μπροστά στο Κύμα από τον Χορευτικό μουσικό πολιτιστικό σύλλογο Αιδηψού.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

Ιστιαία – Ώρα 15:00: Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. Στο τέλος θα πραγματοποιηθεί κάυση καρνάβαλου.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου: Κούλουμα σε όλο τον δήμο.

Σκύρος

Για ακόμη μία χρονιά η φιλόξενη Χώρα της Σκύρου θα παρουσιάσει το έθιμο με τους Γέρους, τις Κορέλες και τους Φράγκους το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς.

Η Σκύρος είναι ο απόλυτος προορισμός για τις απόκριες.

Ο “Γέρος” φορά την τσοπάνικη κάπα, μαύρου χρώματος, γυρισμένη ανάποδα για να είναι απέξω το μαλλιαρό μέρος και να φαίνονται οι μακριές τρίχες. Η κουκούλα του “καπότου” σκεπάζει το κεφάλι και στερεώνεται με τη μακριά υφαντή και κεντημένη ζώνη των βοσκών, που πέφτει μπροστά στο στήθος. Στη ράχη παραχώνει κουρέλια ή μαξιλάρι για να σχηματιστεί καμπούρα.

Το πρόσωπο το κρύβει με μάσκα από προβιά μικρού γιδιού με δύο τρύπες για τα μάτια. Στη μέση ζώνεται καμιά πενηνταριά τσοπάνικα κουδούνια (τα οποία μπορεί μαζί να ζυγίζουν μέχρι 50 κιλά) που στερεώνονται από τους ώμους και στο χέρι κρατάει το τσοπάνικο στραβοράβδι στολισμένο στη λαβή με αγριολούλουδα. Κάτω φοράει άσπρο μάλλινο κοντοβράκι των τσοπάνηδων, άσπρες υφαντές κάλτσες χωρίς πέλμα και πέτσινα σανδάλια.

Χαλκίδα

Καρναβάλι Χαλκίδας σε στεριά και θάλασσα

Ο Δήμος Χαλκιδέων, ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (ΔΟΑΠΠΕΧ), η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (ΟΠΑΣΤΕ) συνδιοργανώνουν, σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδας και τον Οργανισμό Λιμένων Ν. Εύβοιας, το «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 2023» με πλήθος αποκριάτικων εκδηλώσεων και ένα μοναδικό θέαμα σε στεριά και θάλασσα την Κυριακή της Αποκριάς, 26 Φεβρουαρίου 2023.

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr