Από την Τρίτη 24 έως και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας επιστρέφει και ανανεώνει για ακόμα μια
χρονιά το ραντεβού του με το κοινό, τους συντελεστές και τους δημιουργούς μέσα από καθημερινές ολοήμερες προβολές, ειδικά αφιερώματα και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest, φέτος ολοκληρώνει 14 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του. Είναι το μοναδικό διαγωνιστικό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που λειτουργεί στη χώρα µας, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες διοργανώσεις Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ διεθνώς.

Από το 2006 μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ έχει πλαισιωθεί με πλήθος παράλληλων δράσεων που έχουν εμπλουτίσει το πρόγραμμα του. Κάθε χρόνο το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δωρεάν, εκπαιδευτικά masterclasses από βετεράνους του κινηματογραφικού χώρου, κατάλληλα για μαθητές και φοιτητές, παρουσιάσεις εργαστηρίων σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα της χώρας – Σεμινάρια για τον Κινηματογράφο, ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και γλυπτικής κ.α.

Καταξιωμένες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Δημήτρης Μυταράς, ο Νίκος Καβουκίδης, ο Jean Marie Drot,ο Κώστας Κουτσομύτης, ο Νίκος
Παναγιωτόπουλος, ο Ροβήρος Μανθούλης, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Κώστας Μουρσελάς, ο Μίμης Πλέσσας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Κώστας Βρεττάκος, ο Κώστας Καζάκος, ο Λάκης Παπαστάθης, ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ο Αντρέας Θωμόπουλος, ο Λάκης Κομνηνός, ο Γιώργος Γραμματικάκης, η Νένα Βενετσάνου, ο Τίτος Πατρίκιος, η Μαρία Φαραντούρη, έχουν τιμηθεί και έχουν τιμήσει με την παρουσία τους το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – Docfest είναι το μόνο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ διεθνώς.

Οι κριτικές επιτροπές μικρού και μεγάλου μήκους του Φεστιβάλ αποτελούνται από 8 καταξιωμένους δημιουργούς των γραμμάτων και των τεχνών που παρακολουθούν τις προβολές όλων των ταινιών στην αίθουσα μαζί με το
κοινό. Οι επιτροπές απονείμουν 12 βραβεία στις ταινίες που ξεχώρισαν για την αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική.

Η είσοδος στους χώρους προβολής του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρdocfest είναι ελεύθερη καθώς δεν υπάρχει εισιτήριο.

Για τις ανάγκες του Φεστιβάλ κάθε χρόνο τυπώνονται και διανέμονται δωρεάν τα έντυπα του Φεστιβάλ, ο κατάλογος, το πρόγραμμα, τα καρτ-ποστάλ, οι αφίσες και οι προσκλήσεις.

Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε η δράση «Docfestnews» με την έκδοση καθημερνής ενημερωτικής εφημερίδας του Φεστιβάλ. Τον επόμενο χρόνο στη δράση αυτή προστέθηκε και η καθημερινή πεντάλεπτη εκπομπή του φεστιβάλ που μεταδίδεται μέσω της ΕΡΤ, του ΣΚΑΙ, του STAR Κεντρικής Ελλάδας, του ΒΟΥΛΗ TV και από τους τοπικούς σταθμούς της περιοχής.

Στο επίσημο πρόγραμμα του συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου 100 ταινίες απ’ όλη την Ελλάδα. Οι προβολές διαρκούν επτά (7) ημέρες. Είναι ολοήμερες, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το βράδυ, συνολικά 200 ώρες προβολών σε δύο (2) αίθουσες. Το Φεστιβάλ παρακολουθούν ετησίως 15.000 θεατές και 2.000 μαθητές. Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest φιλοξενεί 200 κινηματογραφιστές καθώς και σημαντικούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών.
Σε συνεργασία με Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, Πρεσβείες και ξένα Ινστιτούτα το Φεστιβάλ παρουσιάζει ξένες ταινίες ντοκιμαντέρ, στα πλαίσια του αφιερώματος «Γνωριμία με ξένες Κινηματογραφίες», με στόχο την επαφή του κοινού και των δημιουργών με τη σύγχρονη ξένη κινηματογραφία.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest έχει εξελιχθεί σε σημαντικό θεσμό µε διακριτή και αναγνωρίσιμη διεθνή ακτινοβολία.Είναι µέλος ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων και δικτύων, όπως το EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe-, που διοργανώνεται υπο την εποπτεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest στα 14 χρόνια προσφοράς του στον κινηματογραφικό χώρο:
i.Αποτελεί την πλατφόρμα προβολής των Ελληνικών Ντοκιμαντέρ.
ii.Έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και όλοι οι Έλληνες ντοκιμαντερίστες καταθέτουν τις ταινίες τους για να διαγωνιστούν.
iii.Με τις δράσεις του εμψυχώνει τους Έλληνες δημιουργούς να συνεχίσουν να δημιουργούν. Παράλληλα, ενημερώνει και εκπαιδεύει το κοινό.
iv.Βραβεύει και αναδεικνύει τους καλύτερους ώστε να διεκδικήσουν δουλειές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
v.Δίνει βήμα στους νέους κινηματογραφιστές που θέλουν να δείξουν την δουλειά τους στον κόσμο.
vi.Στα 13 χρόνια διεξαγωγής του το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρdocfest έχει προβάλλει περισσότερες από 1.300 ταινίες, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει παραπάνω από 130.000 θεατές.

Πηγή: eviaportal.gr