Εκπαίδευση

Η Εστία Γνώσης Χαλκίδας κάνει γνωστό ότι, στα πλαίσια της προώθησης της επιστήμης και της γνώσης, και, τηρώντας ευλαβικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, συνεχίζει και για το τρέχον σχολικό έτος 2020-21 τις καθημερινές επιστημονικές και διδακτικές της δραστηριότητες στο χώρο, κυρίως της Αστρονομίας – Αστροφυσικής, της Πληροφορικής, των Μαθηματικών και της Φυσικής.

Οι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα:

  • Να γνωρίσουν έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των εννοιών και των νόμων που διέπουν το Σύμπαν. Η ανάγκη για την γνώση αυτή εξακολουθεί βα καθίσταται πλέον επιτακτική μετά την, δυστυχώς, πλήρη κατάργηση του μαθήματος της Αστρονομίας από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας μας.
  • Με διαδραστικό τρόπο να εισχωρήσουν στον χώρο της Πληροφορικής, της Ρομποτικής, των Μαθηματικών και της Φυσικής.

Συνεχίζεται και αυτήν τη χρονιά, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Χαλκίδας, η προαιρετική ενότητα με τίτλο «Μαθήματα Ζωής».
Σε προαιρετική, επίσης βάση, παρουσιάζεται το θέμα «Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου».

Πλήρης κατάργηση του μαθήματος της Αστρονομίας από το ελληνικό σχολείο

Κόντρα σε μια παράδοση αιώνων, που εμείς ως Έλληνες είχαμε στην επιστήμη της Αστρονομίας, το μάθημα της Αστρονομίας- Αστροφυσικής εξακολουθεί να απουσιάζει παντελώς από το ελληνικό σχολείο. Μετά την δυσάρεστη και άτοπη αυτήν κατάσταση, η γνώση των νόμων που διέπουν το Σύμπαν για έναν απόφοιτο ελληνικού σχολείου θα είναι παντελώς ανύπαρκτη.
Η Εστία Γνώσης Χαλκίδας φιλοδοξεί να καλύψει, κατά το μέτρο του δυνατού, αυτό το κενό. Έτσι, οι μαθητές/τριες έχουν τη δυνατότητα με έναν διαφορετικό τρόπο να προσεγγίσουν θέματα όπως: Πλανητικές και εξωπλανητικές περιπλανήσεις, Γένεση, δομή και εξέλιξη των αστέρων, Τα τρία πρώτα λεπτά και άλλα.

Το πρόγραμμα «ΤηλΕστια»

Συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα «ΤηλΕστια». Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόσθηκε κατά τα εννιά προηγούμενα σχολικά έτη και συμμετείχαν περί τα 90 σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας που για πρώτη φορά λειτουργεί στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μέσω του διαδικτύου, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό δύο αιθουσών (η μία στο Κόκκινο Σπίτι και η άλλη πολλά χιλιόμετρα μακριά) να λειτουργούν σα να βρίσκονται όλοι στον ίδιο χώρο. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «ΤηλΕστια» πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη»

Κατά τα εφτά προηγούμενα σχολικά έτη και σε συνεργασία τόσο με την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας όσο με τις άλλες 12 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτοποριακό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη». Αφορά την σε μόνιμη βάση διδασκαλία των μαθημάτων Αγγλικά, Γαλλικά, και Γερμανικά από την έδρα της Εστίας στη Χαλκίδα σε 10 ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία της χώρας. Πρόκειται για τα δημοτικά σχολεία Βροντού Νευροκοπίου, Τορώνης Χαλκιδικής, νήσου Αμουλιανής, Καρκιναγρίου Ικαρίας, Χρυσομηλιάς Φούρνων, Αγίου Γεωργίου Τροιζηνίας, Στενώματος Ευρυτανίας, Τυμφρηστού Φθιώτιδας, Αγράφων Ευρυτανίας και Καλάμου Λευκάδας.
Η επιλογή των παραπάνω σχολείων έγινε μεταξύ δεκάδων που είχαν υποβάλλει αίτηση στις αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα διαθέσιμο από την πλευρά τους internet, αριθμός παιδιών, απόσταση από κοντινή μεγάλη πόλη αλλά και με την απόλυτα απαραίτητη προϋπόθεση να είναι παντελώς αδύνατη η φυσική παρουσία καθηγητή σε αυτά.

Σημειώνεται, επίσης ότι τόσο πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη» όσο και το όλο πρόγραμμα της Εστίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας καθώς και με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός του εν λόγω προγράμματος ήταν δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται και εφέτος με τα ανωτέρω σχολεία.

Σημαντική Παρατήρηση

Τονίζεται ακόμα μια φορά ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των σχολείων στην Εστία Γνώσης Χαλκίδας θα τηρούνται μέχρι κεραίας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής προστασίας τόσο των μαθητών/τριών όσο και των συνοδών καθηγητών/τριών τους. Είναι βέβαια γνωστό ότι η επίσκεψη στην Εστία, κυρίως λόγω της υφής του εκπαιδευτικού προγράμματός της πραγματοποιείτο ανέκαθεν κατά τμήμα. Είναι προφανές ότι αυτό την χρονιά αυτή θα τηρηθεί χωρίς καμιά παρέκκλιση. Επισημαίνεται, επίσης, ότι λόγω του αυξημένου αριθμού των σχολείων που επισκέπτονται την Εστία Γνώσης Χαλκίδας (σταθερά πάνω από 2500 μαθητές/τριες), παρακαλούνται τα σχολεία που ενδιαφέρονται να δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή στα τηλέφωνα +302221077599, +302221087860.

Έναρξη: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Πηγή: eviaportal.gr