Το θέμα της τεράστιας καθυστέρησης της αποζημίωσης των επαγγελματιών στο Μαντούδι που επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα “Ζορμπά” έφεραν στη βουλή με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Βαγγέλης Αποστόλου και Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Με τις μνήμες της καταστροφής να ξαναζωντανεύουν μετά τις τρομακτικές πλημμύρες στην κεντρική Εύβοια τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και το πολύ πρόσφατο πέρασμα του κυκλώνα “Ιανού” από τα νησιά του Ιονίου, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, οι δύο βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για το πότε θα καταβληθούν επιτέλους οι αποζημιώσεις στους επαγγελματίες του Μαντουδίου για τις καταστροφές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους δύο χρόνια πριν.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Συμπληρώνονται σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα που ο μεσογειακός κυκλώνας “Ζορμπάς” έπληξε το Μαντούδι και τα γύρω χωριά του ν. Ευβοίας, αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς, καθώς και ανυπολόγιστης αξίας καταστροφές σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και οδικό δίκτυο. Δύο χρόνια μετά, και ενώ η Εύβοια έχει πληγεί από συνεχείς φυσικές καταστροφές με πιο πρόσφατη τις πλημύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου στην κεντρική Εύβοια, έχοντας ως τραγικό απολογισμό οχτώ νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές σε κατοικίες και σοδειές, οι συμπολίτες μας στο Μαντούδι δεν έχουν λάβει τις απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Κοινή δε συνισταμένη και στις δύο περιπτώσεις είναι το γεγονός πως ακόμη και σήμερα η Εύβοια παραμένει εντελώς αθωράκιστη απέναντι στην επόμενη κακοκαιρία που είναι μαθηματικά βέβαιο πως αργά ή γρήγορα θα έρθει, καθώς η κυβέρνηση αρνείται στην πράξη να λάβει τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας και δεν έχει κάνει το παραμικρό.

Δυστυχώς, όλοι οι συμπολίτες μας στο Μαντούδι που είδαν τις περιουσίες και τους κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες, καλούνται μέχρι και σήμερα, δύο χρόνια μετά, να ανταπεξέλθουν στα τεράστια προβλήματα και τις βασικές ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους χωρίς τη βοήθεια της Πολιτείας.

Παρότι οι διαδικασίες της σχετικής καταγραφής των ζημιών προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και της κατάθεσης όλων των απαραίτητων σχετικών δικαιολογητικών από τους πληγέντες προς αυτή, έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, εντούτοις η χρηματική αποζημίωση προς πενήντα περίπου επαγγελματίες της περιοχής δεν έχει ακόμα καταβληθεί, δημιουργώντας στους ανθρώπους αυτούς σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα.

Δεδομένου ότι η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να αποδώσει στους πλημμυροπαθείς επαγγελματίες ούτε την εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 8.000 ευρώ, όπως έχει συμβεί και συμβαίνει ακόμα σε παρόμοιες περιπτώσεις, και σε συνάρτηση με τις βαριές συνέπειες της κρίσης που εξελίσσεται τόσο σε οικονομικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο λόγω της πανδημίας Covid-19, η κατάσταση είναι πλέον ασφυκτική και οι επιχειρήσεις αυτές οδηγούνται εκ των πραγμάτων σε κλείσιμο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε θα καταβληθούν από το υπουργείο οι αποζημιώσεις στους επαγγελματίες του Μαντουδίου για τις καταστροφές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους από το πέρασμα του κυκλώνα “Ζορμπά”;
Είναι στις προθέσεις του η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους ανθρώπους αυτούς; Εάν ναι, πότε; »

Πηγή: eviaportal.gr