Αρχική Πολιτική Έκτακτη συνεδρίαση για τα ζητήματα των αγροτών ζήτησε η παράταξη Πατρίδα μας...

Έκτακτη συνεδρίαση για τα ζητήματα των αγροτών ζήτησε η παράταξη Πατρίδα μας η Στερεά

15
0

Η παράταξη ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ υπέβαλε στο Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου πρόταση για έκτακτη συνεδρίαση για τα ζητήματα των αγροτών. Η πρότασή μας έχει ως εξής:

Η αγροτιά κρατάει την ύπαιθρο ζωντανή, αλλιώς τα χωριά μας θα συνεχίσουν να ερημώνουν. Ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται, το κόστος παραγωγής στα ύψη. Η αγοραστική δύναμη των αγροτών μειώνεται και η ζωή τους πολιορκείται από την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους παραγωγής και ειδικότερα του κόστους ενέργειας. Η ανάγκη της δικαιολογημένης εξέγερσης των αγροτών φέρνει την όλη κοινωνία στο προσκήνιο.

Αιτήματα για το κόστος παραγωγής, της ενέργειας και του αγροτικού εισοδήματος καθώς και των φορολογικών ελαφρύνσεων προβάλλουν αγωνιστικά στους δρόμους από τους αγρότες. Η έλλειψη εγγειοβελτιωτικών έργων υποδομής για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας στον πρωτογενή τομέα. Η έλλειψη ανανέωσης του αγροτικού δυναμικού, η κρίση των επιδομάτων και αποζημιώσεων ένεκα των καιρικών συνθηκών και η ακρίβεια στα μέσα παραγωγής και τα μηχανήματά οδηγούν μεγάλο πληθυσμό των αγροτών στα όρια της φτώχειας.

Σε αυτά τα προβλήματα οι κυβερνώντες σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο δεν έχουν σοβαρές απαντήσεις γιατί δεν έχουν σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα. Θα γίνει ανέκδοτο η φράση των κυβερνητικών στελεχών «ανοικτοί στο διάλογο αλλά δεν υπάρχουν χρήματα, μας τελείωσαν»

Ο εθνικός σχεδιασμός ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής περιορίζεται στο Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 που ως συνήθως εκπονείται σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων χωρίς την ενεργή συμμετοχή των Περιφερειών και πολύ περισσότερων των ίδιων των αγροτών. Πότε επιτέλους οι Περιφέρειες της Ελλάδας θα αρθούν στο ύψος της ευρωπαϊκής περιφερειακής αυτονομίας και θα διεκδικήσουν συμμετοχή στην εκπόνηση των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών;

Ειδικότερα στην Περιφέρειά μας ο σχεδιασμός της περιφερειακής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα είναι ανύπαρκτος, δεν υπάρχει βήμα θεσμικού διαλόγου και διαβούλευσης για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ξεκινώντας από τα προβλήματα των παραγωγών και καταλήγοντας σε ένα σχέδιο εγγειοβελτιωτικών έργων αναγκαίων για την ενίσχυση της παραγωγής. Ούτε καν γνωμοδοτική επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει. Ειδικά μάλιστα σε μία Περιφέρεια που πλήγηκε τα τελευταία χρόνια από καταστροφές όπως ο Δομοκός και η Βόρεια Εύβοια.

Επειδή είναι καιρός να συζητάμε, να διαφωνούμε και να συγκλίνουμε στα μεγάλα ζητήματα της περιφερειακής μας κοινωνίας χωρίς υπεκφυγές τα αιτήματα των αγροτών πρέπει να ακουστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας τώρα.

Τούτων λεχθέντων προτείνουμε την άμεση σύγκληση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου για να ακουστούν σε αυτό τα αιτήματα των αγροτών της Περιφέρειας. Να αναλάβουμε ως Περιφέρεια τις ευθύνες μας για το μέλλον του πρωτογενή τομέα.

Οι προτείνοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Λουκάς Αποστολίδης
Δημήτρης Κατσούλης

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr