Αρχική Lifestyle 7o Bio-Mechanical Festival: Το Θέατρο Χαλκίδας παρουσιάζει την Μήδεια του Μποστ

7o Bio-Mechanical Festival: Το Θέατρο Χαλκίδας παρουσιάζει την Μήδεια του Μποστ

80
0

Αρχική/Lifestyle/7o Bio-Mechanical Festival: Το Θέατρο Χαλκίδας παρουσιάζει την Μήδεια του Μποστ

Στα πλαίσια του 7ου Bio-Mechanical Festival το Θέατρο Χαλκίδας θα παρουσιάσει την Μήδεια του Μποστ από 8 έως 31 Ιουλίου 2023 στο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος.

Το έργο γραμμένο το 1993 αποτέλεσε μια σάτιρα βασισμένη στην αρχαία δραματουργία και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με τον σαρκασμό του ο Μποστ ραπίζει τα στείρα ιδεολογήματα στα οποία βασίστηκε η κοινωνία μας. Έργο που γελοιοποιεί την αγραμματοσύνη, την αμάθεια, τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, τις παθογένειες, τον νεοπλουτισμό, τη διαφθορά, την οικονομική απάτη.

Χαρακτηριστικό του αποτελεί ο ρυθμικός δεκαπεντασύλλαβος με τον συνδυασμό λαϊκών στοιχείων και καθαρεύουσας ενισχύοντας τη σατιρική διάθεση απέναντι στην ημιμάθεια και τη σοβαροφάνεια. Η διαχρονικότητα του έργου αδιαμφισβήτητη, αλλά και η ρευστότητά του αφήνει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε μια κοινωνική κριτική με τον μανδύα της σάτιρας. Και όπως ίδιος ανάφερε για τη Μήδεια «πως πρόκειται για ένα έργο που επικρίνει τους επικριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».

Η σκηνική του παρουσίαση έχει ως κύριο όχημα τον κούφιο νεοπλουτισμό και την επίδειξή του με στοιχεία κιτς, ενισχύοντας κατά αυτό τον τρόπο τη διαχρονικότητα του έργου.

Σκηνικός χώρος: Ο εξωτερικός χώρος ενός μεγαλοαστικού σπιτιού με φυλάκιο και σκοπό (ναυτάκι) που να αποπνέει χλιδή με στοιχεία κιτς, στοιχείο του νεοπλουτισμού. Έντονα χρώματα με κυρίαρχο το χρυσό. Ο εξωτερικός χώρος λειτουργεί ως προσωπικός χώρος της Μήδειας, αλλά ταυτόχρονα και ως δημόσιος με την έλευση των διαφόρων προσώπων. Ο προσωπικός χώρος της Μήδειας να αντιπροσωπεύεται από χρυσά καθίσματα τύπου βεράντας φερ φορζέ. Ένα πρατικάμπιλε με ρόδες και με μαξιλάρια στο οποίο να μπορεί να κάθεται ο χορός και να μπορεί να μετακινείται. Η σιδερένια κατασκευή να στολιστεί με πρασινάδα παραπέμποντας έτσι σε μεγάλο τοίχο που δεν αφήνει κάποιον να βλέπει μέσα. Μια πλαστική πισίνα παιδική.

Κοστούμια: Σύγχρονα, ρεαλιστικά, αλλά γκροτέσκ. Έντονο μακιγιάζ. Και έντονες κομμώσεις. Η Μήδεια με τουαλέτα σε έντονο κόκκινο χρώμα. Ο χορός να παραπέμπει σε υπηρετικό προσωπικό. Οι μόνοι χαρακτήρες που θα έχουν στοιχεία αρχαίας τραγωδίας θα είναι ο Οιδίποδας με την Αντιγόνη και ο Ευριπίδης, έτσι ώστε να υπάρχει το στοιχείο της παρωδίας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ιουλία Σιάμου
Β. Σκηνοθέτη: Έστερ Σωτηρία Λουκά
Πρωτότυπη Μουσική & Διδασκαλία: Δημήτρης Πικράκης
Επιμέλεια κίνησης & Χορογραφία : Αργυρώ Μαγκοπούλου
Ενδυματολόγος:
Σκηνικά: Μαίρη Μουρσελλά
Φώτα & ήχος: Βελισάριος Σκοπελίτης
Οργάνωση παραγωγής : Ζωή Λιβανίου Ιωάννα Χρυσικοπούλου
Ρόλοι με σειρά εμφάνισης
Χορός: Βικτώρια Αδάμ, Ιωάννα Βαφειάδου, Νικόλ Βράκα, Μαρία Καράκωστα, Βασιλική Κοτσανταμπάνη, Έστερ Σωτηρία Λουκά, Ελένη Φωτιά, Διονυσία Χρηστίδου
Τροφός Α: Μαρία Καράκωστα
Καλόγρια: Διονυσία Χρηστίδου
Κρητικός –κριτικός-Οιδίποδας – καλόγερος: Κώστας Ντεγιάννης
Μητέρα Καλόγριας: Έλενα Φωτιά
Τροφός Β: Νικόλ Βράκα στην αντικατάσταση η Βικτώρια Αδάμ
Παπάς (έμπορος)- Ψαρράς: Δημήτρης Πράγιας
Παπάς (ιερέας) – ναύτης: Βλάσσης Μπιαμής
Μήδεια: Άννα Οταπασίδου
Μικρή Μήδεια-Αντιγόνη: Έστερ Σωτηρία Λουκά
Τροφός Γ: Βασιλική Κοτσανταμπάνη
Ευριπίδης : Ιάσων: Κώστας Καλόγηρος
Εξάγγελοι : Βικτώρια Αδάμ & Έλενα Φωτιά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα 8, 9, 10 – 15, 16, 17 – 22, 23, 24 – 29, 30, 31 Ιουλίου 2023
Χώρος: Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος
Είσοδος: ολόκληρο 10€, μειωμένο 8€, ομαδικό 6€
Ώρα έναρξης: 21.15

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr