Τις αυξημένες εν μέσω πανδημίας προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ΟΤΑ, με μειωμένη μάλιστα χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανέδειξε ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μίλτος Χατζηγιαννάκης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη “‘Ωρα Πατρών” με θέμα “Η κρίση του COVID-19 στους ΟΤΑ, η διαχείρισή της και η επόμενη μέρα”

«Ζούμε την κακή επανάληψη των μνημονιακών περικοπών στην Αυτοδιοίκηση, εν μέσω πανδημίας», τόνισε ο βουλευτής Ευβοίας, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από την κυβέρνηση, στον προϋπολογισμό για το 2021 προβλέπονται περικοπές 214 εκατ. ευρώ, όπως και μηδενικές επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ για τις δαπάνες για τον κορωνοϊο, «λες και δεν θα βιώσουμε τις επιπτώσεις του κορωνοϊου τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Θίγοντας το ζήτημα της θεσμικής εκπροσώπησης της αυτοδιοίκησης, ο Μ. Χατζηγιαννάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “αξιοποιεί” την πανδημία για να ακυρώσει όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς της αυτοδιοίκησης, ιδίως με διατάξεις που ενισχύουν την Οικονομική Επιτροπή έναντι του Δημοτικού Συμβουλίου. “Τα όσα κάνει η κυβέρνηση συνιστούν θεσμική εκτροπή, παραβιάζοντας τόσο το ελληνικό Σύνταγμα όσο και την ευρωπαϊκή χάρτα αυτονομίας ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται δυστυχώς την υγειονομική κρίση και τη μετατρέπει σε ευκαιρία για τους ημέτερους και τους εκλεκτούς της”.

Πηγή: eviaportal.gr