Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.

“Το ζήτημα για εμάς είναι η ΛΑΡΚΟ, μια εταιρεία που αν μπόρεσε να επιζήσει πάνω από πενήντα χρόνια, ήταν γιατί για μεγάλο διάστημα δεν κυριάρχησε στη λειτουργία της, το οικονομικό αποτέλεσμα που εσείς, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, έχετε ειδικά θεοποιήσει στην πολιτική σας προσέγγιση, αλλά το συνολικό, κοινωνικό, οικονομικό ισοζύγιο κόστους-οφέλους.
Αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά τη ΛΑΡΚΟ σημαντική πηγή οικονομικής ζωής για τους έξι νομούς στους οποίους δραστηριοποιείται.
Τι γίνεται με τη τροπολογία. Ολοκληρώνεται το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ με έναν διαγωνισμό που τον είχε προδιαγράψει η Κυβέρνηση στο σχέδιό για την ιδιωτικοποίησή της, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας.

Αν θυμάστε αγαπητοί συνάδελφοι, όταν συζητούσαμε στη Βουλή αυτό το σχέδιο, το βασικότερο πρόβλημα που εμείς βάζαμε ήταν ότι δεν προβλέπεται καμία διασφάλιση των εργαζομένων.
Αυτό το ζήτημα μας απαντούσε, ότι θα συζητηθεί με τον επόμενο επενδυτή, τον οποίο βέβαια – έτσι φαίνεται- τον έχετε βρει, αλλά δεν δεσμεύτηκε. 1.200 εργαζόμενοι λοιπόν στη ΛΑΡΚΟ κι άλλοι τόσοι στους εργολάβους πετιούνται στο δρόμο.

Ερειπωμένες περιοχές θα καταντήσουν οι έξι νομοί και ιδιαίτερα η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και η Εύβοια.
Αλλά δεν θα μείνουν απλοί θεατές οι κάτοικοι αυτών των περιοχών. Θα συμπαρασταθούν στον αγώνα που ήδη βρίσκονται οι εργαζόμενοι αυτή την ώρα, με μια συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο και θα έχει λαϊκό χαρακτήρα με τη συμμετοχή όλων των τοπικών κοινωνιών.

Έρχομαι στην οδηγία. Ασφαλώς και η μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών που προβλέπει, πρέπει να αποτελεί ζητούμενο και για τη χώρα μας, αλλά έχουμε επιφυλάξεις για τους υψηλούς στόχους που βάζετε και για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ελέγχου των παραβάσεων.

Από που απορρέει αυτή η αισιοδοξία σας, μήπως το κάνετε για επικοινωνιακούς λόγους;
Πόσο μάλλον όταν στο συγκεκριμένο χώρο, δηλαδή στη διαχείριση των απορριμμάτων, όλες οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις της χώρας μας δεν υλοποιήθηκαν.
Κι εκεί δεχτήκαμε υψηλούς στόχους.

Τι γίνεται στη χώρα μας σήμερα;
Μόνο στο χώρο των αστικών απορριμμάτων, αφού για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης, το 80% οδηγείται στις χωματερές για ταφή, ενώ το υπόλοιπο 20% πηγαίνει στην ανακύκλωση, χωρίς να είναι σίγουρο ότι κι αυτό γίνεται στο σύνολό του, αφού το μισό περίπου των μπλε κάδων είναι απορρίμματα, που επιστρέφονται στους ΧΥΤΑ.

Μήπως τελικά όλες αυτές τις στοχεύσεις σας, για μείωση των απορριμμάτων προς ταφή, σκοπεύετε να τις υπηρετήσετε με την καύση. Ήδη έχουν ξεσηκωθεί οι τοπικές κοινωνίες του Αλιβερίου και του Βόλου.

Κλείνω με την τροπολογία που αφορά στη ΔΕΠΑ Υποδομών και στη ΔΕΔΔΗΕ.

Σε μια ώρα που έχει ξεσπάσει ένας ανοιχτός πόλεμος μεταξύ των παραγωγών ενέργειας, φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, κάνετε δώρο στους αγοραστές της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΔΔΗΕ τα φιλέτα της ενέργειας, παρουσιάζοντας το πραγματικό σας πρόσωπο, που δεν δείχνει άλλο από την ολοκλήρωση της παράδοσης στον ιδιωτικό τομέα των ευαίσθητων πεδίων της ενέργειας και του ορυκτού πλούτου.

Τι άλλο μπορεί να δείχνει για παράδειγμα η εκ των προτέρων γνώση του εσόδου της ΔΕΔΔΗΕ σε επίπεδο τετραετίας;

Δεν θεωρείται αυτό ως βασικό συστατικό για τη διασφάλιση των επίδοξων αγοραστών του διαχειριστή, πόσο μάλλον όταν ο διαγωνισμός είναι προ των πυλών;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, σε μια ώρα που η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα εσείς, δυστυχώς για τη χώρα μας, εξακολουθείτε να παραμένετε θιασώτες της ιδιωτικοποίησης των εθνικού χαρακτήρα δραστηριοτήτων.
Μη ζητάτε από εμάς συναινέσεις που εκ των πραγμάτων λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων.”

Πηγή: eviaportal.gr