Προς ένα ακόμη sold-out οδεύει η παράσταση Lemon, που υποδεχόμαστε στην πόλη μας και το Θέατρο Παπαδημητρίου τη Δευτέρα 3 Απριλίου με την υποστήριξη του Θεάτρου Χαλκίδας.

Η παράσταση επιστρέφει στη Χαλκίδα μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο πλαίσιο του 5ου bio-mechanical festival τον Ιούλιο του 2021. Το ντουέτο του Lemon, ο Μελαχρινός Βελέντζας που υποδύεται τον πιανίστα 1900 και ο Γιώργος Δρίβας που υποδύεται τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ, μοιράζονται στο Eviaportal τις σκέψεις τους για τα 5 χρόνια πορείας της παράστασης και το τι περιμένουμε να δούμε την προσεχή Δευτέρα.

Ποιο είναι το θέμα της παράστασης Lemon;

Γιώργος Δρίβας: Υπάρχει ένα βασικό υπαρξιακό ερώτημα στο έργο, αλλά και την παράστασή μας: «Είμαι καλά εδώ που είμαι ή πρέπει να κατέβω από το πλοίο που γεννήθηκα;». Σε αυτό το μεγάλο δίλημμα ζωής του πιανίστα 1900 αποτυπώνεται και κάθε ανθρώπινο δίλημμα για την όποια σημαντική απόφαση πρέπει να πάρουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, μικρή ή μεγάλη.
Στον τελευταίο μονόλογο του 1900, πολύ έξυπνα ο συγγραφέας του έργου Alessandro Baricco προσδίδει καθολικό χαρακτήρα στο ερώτημα: «Mας αρέσει ο κόσμος έτσι όπως είναι;».

Ποια είναι η δική σας απάντηση στην ερώτηση «Εσύ φοβάσαι να κατέβεις από το πλοίο που γεννήθηκες;»

Μελαχρινός Βελέντζας: Πάντα θα φοβόμαστε. Και αυτό θα μας κάνει είτε να εγκαταλείπουμε είτε να διεκδικούμε. Ο τρόπος που αντιδρά κανείς απέναντι στους φόβους του σχετίζεται με το από πού έρχεται, τι εμπειρίες κουβαλά και με το πώς έχει αποφασίσει να ζήσει τη ζωή του. Το πλοίο όπου έχουμε γεννηθεί είναι μια μήτρα γεμάτη φόβους και επιθυμίες. Είτε κατέβουμε είτε όχι, μ’ έναν συμβολικό τρόπο θα βρισκόμαστε πάντα εκεί. Οπότε, το ζητούμενο ίσως είναι όχι αν θα κατέβουμε ή θα παραμείνουμε, αλλά να επαναπροσδιορίσουμε αυτό το καράβι, αυτόν τον περιορισμένο ζωτικό μας χώρο.

Πώς προέκυψε η επιλογή του συγκεκριμένου έργου;

Μελαχρινός: Από εσωτερική ανάγκη. Πιστεύω πως την πορεία μας τη διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι σε σημαντικό βαθμό. Ή τουλάχιστον έχουμε την επιλογή να προσπαθήσουμε. Οραματιζόμουν εξ αρχής ένα πρωτότυπο ταξίδι ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα. Ήταν τόσο έντονη η ανάγκη μου τότε να αρθρώσω τη δυνατότητα για έναν εναλλακτικό τρόπο να γίνονται τα πράγματα καθώς γύρω μου παρατηρούσα ματαίωση και προσκόλληση σε στερεοτυπικές αντιλήψεις όπως «αν δεν είσαι γνωστός είναι δύσκολα τα πράγματα». Έχω μάθει από μικρός πως η δυσκολία είναι πολλές φορές ευεργετική καθώς σε αναγκάζει να δημιουργήσεις, να παράξεις ό,τι σου λείπει. Και φυσικά δεν προχωράς αν δεν αποτύχεις. Οι άνθρωποι είμαστε ατελείς υπάρξεις και οφείλουμε να το αποδεχτούμε. Αυτή είναι η ομορφιά μας και το στοιχείο που μας κάνει ξεχωριστούς, άρα και εν δυνάμει ανεξάρτητους -ικανούς να χαράξουμε το δικό μας δρόμο.

Τι αντιπροσωπεύουν οι χαρακτήρες που υποδύεστε;

Γιώργος: Ο τρομπετίστας Τιμ Τούνυ αντιπροσωπεύει τη φιλία, την καλοσύνη, την απλότητα, την καλλιτεχνική ευαισθησία. Και σίγουρα την ταπεινοφροσύνη σ’ έναν κόσμο εκμετάλλευσης και σκληρότητας.

Μελαχρινός: Ο πιανίστας 1900 είναι ένα ποιητικό πλάσμα που ζει ευτυχισμένο μέσα στον μικρόκοσμο του ατμόπλοιου Βιρτζίνιαν. Αντιπροσωπεύει την αφαίρεση σ’ έναν κόσμο, όπου τίποτα δε μας είναι αρκετό και ζητάμε διαρκώς περισσότερα. Με μία φράση θα έλεγα πως ο 1900 είναι «τόσο όσο». Και μέσα σε αυτό το «τόσο όσο», μέσα και από τα 88 του πλήκτρα γίνεται απέραντος, ως ο σπουδαιότερος πιανίστας του Ωκεανού του οποίου η φήμη απλώνεται στη στεριά.

Προτιμάτε να παίζετε στη στεριά, στη θάλασσα ή κάπου ανάμεσα;

Γιώργος: Έχουμε παίξει και στις τρεις συνθήκες και νομίζω ότι δε ξεχωρίζουμε κάποια περισσότερο από κάποια άλλη. Η στεριά έχει σε πιο έντονο βαθμό την εστίαση και την κοντινή συγκέντρωση όσον αφορά τη σχέση μας με τους θεατές. Από την άλλη, η θάλασσα είναι μία εμπειρία, όπου τα πράγματα όντως συμβαίνουν και δε χρειάζεται να τα φανταστούμε (πχ όταν κουνάει το καράβι πάνω στο οποίο παίζουμε λόγω του κύματος). Το «κάπου ανάμεσα» τα συνδυάζει όλα. Το Lemon έχει στηθεί με τέτοιον τρόπο, που μπορεί να ανέβει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Έτσι, εξελίσσεται τόσο το έργο όσο κι εμείς οι ηθοποιοί μέσα από αυτό.

Φέτος γιορτάζετε 5 χρόνια ταξιδιών σε όλη την Ελλάδα. Ποια είναι τα επόμενα βήματα του Lemon;

Μελαχρινός: Όπως θα διαπιστώσουν και οι θεατές μας στη Χαλκίδα, σε κάθε παράσταση προσέχουμε πολύ τη συνολική εμπειρία των θεατών καθώς τους θεωρούμε συμπρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας. Μετά τη Χαλκίδα θα ταξιδέψουμε στη Σύρο και το πανέμορφο Θέατρο Απόλλων (31/5). Θα ακολουθήσει καλοκαιρινή περιοδεία όπου η ιστορία μας μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί στη Λίμνη Πλαστήρα, στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης τη Γαύδο, το βιομηχανικό περιβάλλον του τεχνολογικού πάρκου Λαυρίου, το ορεινό Νεοχώρι της Λευκάδας των 40 περίπου μόνιμων κατοίκων. Προγραμματίζονται και άλλοι προορισμοί με γνώμονα ότι «θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές».

Για το φθινόπωρο του ‘23 εξετάζουμε την επιστροφή της παράστασης στο ιστορικό ξενοδοχείο Μπάγκειον για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων, ενώ ήδη προετοιμάζουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό.

Ο χρόνος που δίνει κανείς στα πράγματα είναι ο τρόπος αυτά να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο. Ο χρόνος που έχει δοθεί σε αυτή την παράσταση της έχει επιτρέψει να εξελιχθεί.

Πληροφορίες παράστασης
Δευτέρα 3 Απριλίου, 21:00
Θέατρο Παπαδημητρίου, Σιώκου 1, Χαλκίδα 34100

Εισιτήριο: 16€, 13€ μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, ΑμεΑ, πολυτέκνων, άνω των 65, κάτω των 18, ατέλεια ηθοποιού).

Ομαδικό εισιτήριο: 13€ (15 ατόμων και άνω)
Τηλέφωνο ομαδικών κρατήσεων: 698 712 6304

Προπώληση: viva.gr/tickets/theater/lemon-sti-xalkida/

Πληροφορίες: 697 777 3875 | [email protected]

Κάτι παραπάνω από μία παράσταση!

Αγαπητοί θεατές ενεργοποιήστε τις αισθήσεις σας!

Οι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση χωρίς το κινητό τους τηλέφωνο μέσα από την πρωτότυπη δράση #theatroxwriskinito.

Το θέατρο είναι φιλοξενία!
Τους θεατές θα περιμένει στην είσοδο του θεάτρου ένα ζεστό καλωσόρισμα μετά οίνου και λεμονόπιτας.

Συζητήστε με τους συντελεστές του Lemon!
Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης.

Το πλήρωμα του Lemon
Συγγραφέας: Alessandro Baricco
Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
Διασκευή | Σκηνοθεσία | Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη
Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη
Κατασκευή πιάνο: Θωμάς Μαριάς
Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
Technical Manager: Λευτέρης Δούρος
Social Media Campaign: Αφροδίτη Πρέβεζα
Graphic design: Alati design – Shanti Θωμαΐδη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μανής, Γιώργος Καπλανίδης
Οργάνωση Παραγωγής: Ιάσονας Τσουκαλάς
Βοηθός Παραγωγής: Γρηγόρης Σταθόπουλος
Παραγωγή: MV Productions

Παίζουν:
Μελαχρινός Βελέντζας | 1900
Γιώργος Δρίβας | Τιμ Τούνυ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μελαχρινός Βελέντζας

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr