Στον καλλιτεχνικό χώρο υπήρχαν πάντα κατηγορίες περί υπερβολής και ο Δάκης Ιωάννου έχει μια απάντηση σε αυτές: Ένοχος.

Τι είναι το γιοτ Guilt; Μια από τις σημαίες που κυματίζουν στο πολυτελές και μυστηριώδες γιοτ δίνει την απάντηση “whatever the fuck I am”.

Στην παραλία της Χαλκίδας τις τελευταίες ώρες όλα τα βλέμματα στρέφονται στο πολυτελές σκάφος μήκους 35 μέτρων δημιούργημα του Αμερικανού καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς και της Ιταλίδας σχεδιάστριας γιοτ Ivana Porfiri.

Αν και το πολύχρωμο εξωτερικό φέρνει στο νου τους πίνακες Pop του Roy Lichtenstein, τα τολμηρά γεωμετρικά σχέδια του Guilty – εναλλασσόμενοι κίτρινοι ρόμβοι, ροζ τρίγωνα και μπλε πολύγωνα – ήταν στην πραγματικότητα εμπνευσμένα από το βρετανικό ναυτικό καμουφλάζ του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Δάκης Ιωάννου είναι ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για το Guilty – ένοχος – (όπως έχει ονομάσει το σκάφος του) όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, είναι να προκαλεί αντιδράσεις. «Κάναμε αυτό που θέλαμε.

Το στυλ ήταν άσχετο», λέει. «Σχεδιάσαμε ένα σκάφος με αντιστυλ μέθοδο. Δεν έχουμε κανόνες, προγράμματα, σχέδια». Ο Porfiri συνεργάστηκε μαζί του για να αποκτήσει στοιχεία λειτουργικότητας πριν προχωρήσει στο σχέδιο καλειδοσκόπιου του Koons. Το Razzle Dazzle, όπως ονομάζεται το εξωτερικό μοτίβο, «ήταν μια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως καμουφλάζ όχι για να κρύψει ένα αντικείμενο αλλά για να μπερδέψει τον θεατή», εξηγεί ο Koons. «Η διαδικασία ήταν εξαιρετικά περίπλοκη», προσθέτει ο Ιωάννου, σημειώνοντας ότι το Guilty ζωγραφίστηκε στο χέρι. «Η Ιβάνα έστειλε το σχέδιο στον Τζεφ και εκείνος έκανε τρισδιάστατο σχέδιο στο στούντιο του. Δεν παρενέβηκα».

Στα πλαϊνά του σκάφους, ο Κουνς έπαιζε με την ιδέα των πυραμίδων, μιας όασης και ενός αντικατοπτρισμού. «Αν η θάλασσα ήταν ήρεμη, θα έπαιρνες μια αντανάκλαση και το μοτίβο θα είχε διπλασιασμό, καθιστώντας το ακόμα πιο αφηρημένο», λέει.

Το 35 μέτρων γιοτ που κατασκευάστηκε το 2007 στην Ιταλία μπορεί να φιλοξενήσει 10 άτομα καθώς και το 5μελές πλήρωμα.

Με πληροφορίες από το Forbes

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr