Τον κίνδυνο οικονομικού στραγγαλισμού πολλών δήμων της χώρας ανέδειξε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής κατά τη διάρκεια τη συζήτησης του νομοσχεδίου για τις φορολογικές παρεμβάσεις.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία το 60% του ποσού που θα διατεθεί το 2020 για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα παρακρατηθεί μέσω των ΚΑΠ από τους μελλοντικούς τους προϋπολογισμούς.

Όπως επεσήμανε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, η μέχρι τώρα ορθή πρακτική των κυβέρνησεων κατά το πρόσφατο παρελθόν ήταν η κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από κρατικούς πόρους, γεγονός που προσέφερε ανακούφιση στους δήμους, καθώς, όπως υπενθύμισε, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που προορίζονται για τη χρηματοδότησή τους, κατέγραψαν μείωση ύψους 63% την περίοδο 2010-2014.

Ο Μ. Χατζηγιαννάκης τόνισε πως η παρακράτηση των ΚΑΠ που φέρνει η κυβέρνηση -και οι οποίοι ούτως ή άλλως μόλις και μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- θα προκαλέσει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα στις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων, καλώντας το υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει την εν λόγω διάταξη.

Πηγή: eviaportal.gr