Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, που παραδοσιακά όλοι οι πρωθυπουργοί της Μεταπολίτευσης αξιοποιούν εθιμικά το βήμα της γιατί είναι βαρύ, έχει πολλούς οικονομικούς όρους, απευθύνεται στις αγορές, στους συμμάχους μας και τους εχθρούς μας στο εξωτερικό, δεν περιέχει κομματικά συνθήματα, και μιλούν στο εσωτερικό ακροατήριο ενωτικά, μόνο αυτό δεν έκανε.

Αξιοσημείωτη είναι, και η μετατροπή της εξωτερικής πολιτικής σε διεθνή συνδικαλισμό για ελληνική εσωτερική κατανάλωση, η οποία είναι επικίνδυνη υπόθεση. Την ίδια στιγμή, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση, που έχει ανοίξει προσωπική βεντέτα με τον πρόεδρο της Τουρκίας και της Ρωσίας, χωρίς να πει λέξη για τις ευθύνες των ηγετών της Ε.Ε.! Λαϊκισμός.

Το βράδυ του Σαββάτου στο βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προέβη σε ιδιόρρυθμες ακροβασίες.

Εκεί που τον έβρισκες, ξαφνικά τον έχανες.

Και από τον Ερντογάν και την ισχυρής φόρτισης φράση «νταηλίκι γιοκ», «πετάχτηκε» στην επόμενη παράγραφο στα προγράμματα στέγης για χιλιάδες νέα ζευγάρια. Από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ξαφνικά στην επόμενη παράγραφο βρέθηκε στη δικαιολόγηση της υποκλοπής του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη – η συγκεκριμένη αναφορά δεν είχε θέση σε θεσμική ομιλία με οικονομικό περιεχόμενο.

«Δώρο» όμως για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν η αναγόρευσή του σε στρατηγικό του αντίπαλο. Είναι σαφές ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Μπόλιασε στη ΔΕΘ την προεκλογική μάχη με την προειδοποίηση που απηύθυνε προς τους πολίτες, για την πολιτική «τερατογένεση», όπως χαρακτήρισε την προοδευτική… συνεργασία, ξεχνώντας τις «τερατογενέσεις» κατά τον ίδιο, της ΝΔ με άλλα κόμματα.

Ταυτόχρονα, επιμένει στα ανοίγματά του προς το Κέντρο, αλλά επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του. «Σε λίγο θα μας πει ότι εμείς βάλαμε την ΕΥΠ να μας παρακολουθεί», όπως αναφέρει και επίσημα το κίνημα σε ανακοίνωσή του.

Δεν είναι μία τυχαία πολιτική επιλογή, αφού στο Μαξίμου έχει συζητηθεί εκτενώς το σενάριο να μην καταφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ έναν αποτελεσματικό υποδοχέα για τους απογοητευμένους κεντρώους ψηφοφόρους, που είχαν ψηφίσει στις περασμένες εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ενώ επέλεξε να χρησιμοποιήσει ως κατακλείδα μία φράση του του αείμνηστου φιλελεύθερου διανοούμενου, Γιώργου Θεοτοκά, θείου του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, τον οποίο η κυβέρνηση έθεσε επικεφαλής της επιτροπής για την αστυνομική βία στην Ελλάδα, και δήλωσε σχετικά για τις υποκλοπές ότι «σε όλες τις προηγμένες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, είθισται πράγματι οι κυβερνήσεις να παραιτούνται όταν αποκαλύπτονται μείζονα σκάνδαλα· και τούτο όταν σε αυτά εντοπίζονται και πρωθυπουργικές ευθύνες. Δεν χρειάζεται, η κυβέρνηση να χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Στο απόσπασμα του Γιώργου Θεοτοκά, που μας παρέθεσε στη ΔΕΘ, διάβασε: «Μας βοηθά η χειραφέτηση από κάθε φανατισμό. Σκοπός της πολιτικής μας δεν είναι να δικαιολογήσουμε καμία θεωρία, αλλά να μανουβράρουμε το ελληνικό καράβι με ασφάλεια ανάμεσα από υφάλους. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνεται κάθε στιγμή και τι να προετοιμάζεται για την επόμενη στιγμή», ο οποίος αποκήρυττε τον φανατισμό και διακήρυξε πως δεν είναι ωραίο να προσπαθούμε να δικαιώσουμε τις θεωρίες μας όταν κάνουμε κάτι.

Αλλά είχε γράψει και ακόμη μία ενδιαφέρουσα φράση κ. Μητσοτάκη ο φιλελεύθερος διανοούμενος: «Φοβάμαι τα χαλασμένα μυαλά στην Ελλάδα. Οι υστερικοί, οι ανισόρροποι, οι σχιζοφρενικοί έχουν εδώ περισσότερη απήχηση και περισσότερες ευκαιρίες να επιβληθούν, παρά σε άλλους τόπους, πιο κατακαθισμένους».

Δυστυχώς, με συνέπεια όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας εσχάτως, την έχουν μετατρέψει σε απέραντο φρενοκομείο, κάνοντας τη ρήση του Θεοτοκά επίκαιρη παρά ποτέ.

Με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να λένε τα πράγματα με το όνομά τους, μεταξύ άλλων, το Politico να επισημαίνει πως τα «συμπτώματα διαφθοράς και ανηθικισμού» αποδίδονται σε μεταφυσικά αιτία, για εξουσιομανία του κ. Μητσοτάκη και για θεσμική εκτροπή ώστε να παραμείνει στην εξουσία. Προφανώς η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ξεχαστεί αυτό που συμβαίνει. Αλλά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όπως ο Νίξον που δεν απέφυγε την αλήθεια, έτσι και ο Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να την αποφύγει .

Παρότι με τραγικές δηλώσεις όπως του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, «Μητσοτάκης ή χάος», που ταυτίζει τις ιστορικές αναλογίες του 1974 και το τότε κυρίαρχο σύνθημα που ήταν «Καραμανλής ή τανκς».

Τούτων δοθέντων δεν είναι καθόλου παράξενο που η κυβέρνηση αυτή καταγράφει εδώ και κάμποσο καιρό, χαμηλά τριετίας στις δημοσκοπήσεις.

Με τελειωτικό χτύπημα το σοκαριστικό κυβερνητικό δόγμα για τον επικείμενο δύσκολο χειμώνα δια φωνής Πέτσα, σήμερα το πρωί, προσβάλλοντας 700.000 νοικοκυριά που επέλεξαν το φυσικό αέριο και καλούνται σήμερα να ξαναπληρώσουν νέες εγκαταστάσεις για να μπορέσουν να ζεσταθούν:

«Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει».

Η δήλωση αυτή απευθύνεται σε πολίτες που έχουν ήδη χάσει ή περιορίσει το στοιχειώδες δικαίωμα στη θέρμανση, εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να επιδοτήσει τους κερδοσκόπους και να αφήσει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια.

Και μη ξεχάσετε, σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ θα μιλήσει για όλα αυτά. Προσθέτοντας ακόμα ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε καθυστερημένα το οξύ στεγαστικό πρόβλημα των νέων οικογενειών και των φοιτητών και την ανάγκη των ενεργειακών κοινοτήτων και των φωτοβολταϊκών στις στέγες, ξεχνώντας όμως ότι λίγες εβδομάδες πριν με νόμο της ΝΔ οι ΑΠΕ πηγαίνουν στα χέρια των λίγων και ισχυρών. Ενώ θα αναφερθεί στους Έλληνες, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, στη ραχοκοκαλιά της κύριας οικονομίας.

Γιατί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι εθνική υπόθεση, κάτι που ξέχασε ο Πρωθυπουργός!

Γράφει ο Χαλκιδέος Δικηγόρος κ. Θανάσης Τάρτης.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr