“Έστω και τέσσερις μήνες μετά την απόλυτη καταστροφή του καλοκαιριού, ο κ. Μητοσοτάκης βρήκε τελικά χθες χρόνο και επισκέφθηκε τη βόρεια Εύβοια. Θεωρητικά, συνοδευόμενος από το μισό υπουργικό συμβούλιο θα επισκέπτονταν τις πληγείσες περιοχές και θα είχε συναντήσεις με τους θεσμούς και τους πυρόπληκτους κατοίκους.

Στην πράξη, ο Πρωθυπουργός πήρε το πλοίο από την Αρκίτσα, ακολούθησε από την Αιδηψό μια σύντομη διαδρομή που η πύρινη λαίλαπα άφησε άθικτη και παραβρέθηκε σε μια αίθουσα όπου οι πολίτες υπήρχαν μόνο στον τίτλο της εκδήλωσης, καθώς κατά τα άλλα ήταν αποκλεισμένοι από κλούβες και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στα πέριξ της πόλης της Ιστιαίας.

Έστω και έτσι, οι Ευβοιώτες και οι Ευβοιώτισσες περίμεναν από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στον κατεστραμένο τόπο τους απαντήσεις. Η ειλικρινής παραδοχή του, για δεύτερη φορά χθες, πως η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχτηκε το καλοκαίρι ανίκανη να προστατεύσει τη βόρεια Εύβοια αφήνοντάς την έρμαιο στις διαθέσεις της φωτιάς, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο που ο Πρωθυπουργός όφειλε χθες να μην κάνει μια ομιλία γραμμένη από τους επικοινωνιολόγους του. Όφειλε αν μη τι άλλο να ακούσει δυσάρεστες ερωτήσεις και να αναζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς που τον συνόδευαν απαντήσεις.

Οι πολίτες της βόρειας Εύβοιας θα ήθελαν λόγου χάρη να μάθουν γιατί δεν έχει παραδοθεί μέχρι και σήμερα, μέσα Δεκέμβρη, ούτε μία μελέτη για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές, πόσο μάλλον να έχει ξεκινήσει κάποιο έργο. Θα ήθελαν μία εξήγηση, για ποιο λόγο κανείς αρμόδιος δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα, ο οποίος λέει ότι τα αντιδιαβρωτικά έργα προχωρούν σε λάθος κατεύθυνση, με τις πρώτες καταστροφικές πλημμύρες να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του. Και θα ήθελαν σίγουρα να ενημερωθούν γιατί σε κάθε του επίσκεψη στην Εύβοια ο κ. Μητσοτάκης -το έπραξε και χθες με την εξαγγελία του οδικού άξονα Χαλκίδας-Στροφιλιάς- δίνει ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για αναβάθμιση του οδικού δικτύου, τη στιγμή που επί 2,5 ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση αδυνατεί να εξασφαλίσει είτε χρηματοδότηση, είτε έστω ώριμες μελέτες, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να παραμένουν σε άθλια κατάσταση και οι πολίτες της Ευβοιας να αισθάνονται πολίτες β´ κατηγορίας.

Οι πολίτες της βόρειας Εύβοιας θα ήθελαν εξάλλου να ακούσουν από τον Πρωθυπουργό μια εξήγηση για τις τεράστιες καθυστερήσεις και τα κενά στην καταβολή των αποζημιώσεων. Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει λάβει ακόμα ούτε ευρώ και οι σχετικές διαδικασίες του ΕΛΓΑ θα αρχίσουν την Άνοιξη του 2022. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων, ενώ δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών για τα κοπάδια τους τη στιγμή που η βόσκηση απαγορεύεται. Άλλοι κλάδοι όπως συκοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος των αναγκών τους, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης που επλήγησαν άμεσα είτε έμμεσα δεν έχουν εισπράξει το παραμικρό.

Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην ακούσει και να μην απαντήσει σε τίποτα από τα παραπάνω. Προτίμησε να βρεθεί σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον, στο οποίο η μόνη διαφωνία είχε να κάνει με το εάν του ταιριάζει καλύτερα ο ρόλος του Θεού ή του Μωυσή. Πέραν αυτού, για άλλη μια φορά ακούσαμε παχιά λόγια, που καμιά σχέση δεν έχουν με την καθημερινότητα που βιώνει ο κόσμος της περιοχής. Είναι εντυπωσιακό πως από το σύνολο σχεδόν των κυβερνητικών εξαγγελιών, οι περισσότερες έχουν ορίζοντα πραγματοποίησης τουλάχιστον τριετίας, ενώ οι υπόλοιπες, όπως η αγορά νέων ασθενοφόρων για τα δύο Κέντρα Υγείας της περιοχής πχ, ανανεώνουν υποσχέσεις απέναντι σε υποχρεώσεις που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη αποδειχθεί ασυνεπής.

Η Βόρεια Εύβοια όμως αξίζει περισσότερα. Οι άνθρωποί της, που πάλεψαν μόνοι τους τις δέκα ημέρες της πυρκαγιάς και εξακολουθούν να παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους, αξίζουν περισσότερα από μια κυβερνητική εκδήλωση που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Και είναι αναπόφευκτη η σύγκριση της συμπεριφοράς του σημερινού Πρωθυπουργού με τη στάση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει επισκεφτεί τη βόρεια Εύβοια ήδη δύο φορές από το καλοκαίρι, κάνοντας περιοδεία στους δρόμους και στα καφενεία και ερχόμενος σε επαφή με τους πολίτες, μη διστάζοντας να ακούσει την κριτική τους.

Εντέλει, οι πολίτες έλειπαν από την άρτια προστατευμένη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Βόρεια Εύβοια, γιατί η οργή τους είναι το μόνο που φοβάται, δικαιολογημένα, η κυβέρνηση της ΝΔ.”

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr