Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο Μετανάστευσης συνάντηση του Υπουργού κ. Ν. Μηταράκη καθώς και του Γενικού Γραμματέα κ. Μ. Λογοθέτη, με τον Δήμαρχο Ερετρίας κ. Ι. Δημητρόπουλο και τον Αντιδήμαρχο κ. Κ. Μπασινά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν και οι βουλευτές Εύβοιας κκ Σ. Κεδίκογλου και Θ. Ζεμπίλης. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, διατυπώθηκαν στον Υπουργό ενστάσεις και προβληματισμοί για την πρόσφατη εγκατάσταση προσφυγών σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ερέτριας. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, η Εύβοια και ειδικότερα η τουριστική περιοχή του Δήμου Ερέτριας, έχουν επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογεί, φιλοξενώντας ήδη σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πλέον δοκιμάζονται οι αντοχές των κατοίκων και του δήμου, αφού είναι πεπερασμένες οι υποδομές και οι δυνατότητες για την ασφαλή εγκατάσταση περισσότερων προσφύγων, ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο με την έξαρση της πανδημίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, είναι κατανοητή η ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, με την μετεγκατάσταση των ευάλωτων ατόμων που χρήζουν ειδικής προστασίας στην ενδοχώρα, αλλά θα πρέπει να τηρείται η αναλογικότητα ως προς τον αριθμό προσφύγων που εγκαθίσταται σε κάθε Νομό και σε κάθε Δήμο. Όσον αφορά την υπό συζήτηση περίπτωση, έγινε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μεταφερθούν στην περιοχή του Δήμου Ερέτριας περισσότεροι πρόσφυγες, ενώ θα πρέπει να δοθούν και οι απαραίτητες εγγυήσεις ότι η εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων στα παραλιακά ξενοδοχεία της πόλης θα είναι προσωρινή και σε καμία περίπτωση δεν θα διαρκέσει πάνω από δύο μήνες.

Πράγματι, ο κ. Υπουργός αντιλαμβανόμενος την δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα εκκενωθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες του παραλιακού μετώπου της πόλης και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση στην τουριστική περιοχή της Ερέτριας.

Πηγή: eviaportal.gr