Οι Μαθητές και Εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Χαλκίδας, στα πλαίσια της 3ης Δραστηριότητας (Learning/Teaching/Training) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εκπαίδευσης Erasmus+ KA220 με τίτλο: “Essence of Agricultural and Rural Touristic Hospitality” (“E.A.R.T.H”) και στοιχεία 2022-1-IS01-KA220-SCH-000086050 φιλοξένησαν, από 24 μέχρι 28 Απριλίου 2023, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς από Κροατία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές συμμετείχαν σε επισκέψεις σε εταιρίες παραγωγής προϊόντων της περιοχής μας, σε workshops, σε activities, σε ψηφιακούς διαγωνισμούς, σε παρουσιάσεις σχετικές με το θέμα της δραστηριότητας : “Local Products, Culture and Tourism”.

Η δραστηριότητα ξεκίνησε με καλωσόρισμα των ξένων αποστολών στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας από τον Διευθυντή του Λυκείου μας κ Κ. Γιακουμίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Καινοτομίας, Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ Κ. Βαρδακώστα, την ειδική συνεργάτη του Περιφερειάρχη σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ Ρούλα Κεχρή, τον Πρόεδρο κ Α. Βελισσαρίου και τον Διευθυντή κ Χ. Καραβά της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας η οποία υποστηρίζει το Πρόγραμμα.

Στην συνέχεια, μετά την ψηφιακή διαδρομή του Προγράμματος από την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Χρυσούλα Ζαλακώστα, οι μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου μας πραγματοποίησαν παρουσίαση σημαντικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας και μάθημα ελληνικών λέξεων και εκφράσεων.

Η τελετή έκλεισε με τις παρουσιάσεις των εργασιών από τους μαθητές όλων των χωρών, με τίτλο: “Adorable Characteristics that make the people of our country special” και την καθιερωμένη ομαδική αναμνηστική φωτογραφία.

Μετά την τελετή οι μαθητές και εκπαιδευτικοί με την βοήθεια του τουριστικού αυτοκινούμενου τρένου, μέσω των κυρίων σημείων της πόλης μας επισκέφθηκαν τον Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο «ΑΡΕΘΟΥΣΑ» όπου περιηγήθηκαν στο χώρο με τη βοήθεια της αρχαιολόγου Δρ. Φάλιας Κίτσου.

Στην συνέχεια οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γευθούν παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και να χορέψουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στο χώρο του σχολείου.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε στην παραδοσιακή ταβέρνα “Παλαιολόγος” με παραδοσιακά πιάτα και ελληνικούς χορούς από χορευτές της πόλης μας αλλά και από χορούς των άλλων χωρών.
Την επόμενη ημέρα, μετά την ενημερωτική παρουσίαση του φαινομένου του Ευρίπου από τον κ Χαράλαμπο Σφέτσα στο τεταρτοκύκλιο της παλιάς γέφυρας, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την τοπική εταιρία “”bfresh spitiko” όπου ενημερώθηκαν από τον ιδιοκτήτη και ιδρυτή κ Β. Ρουμπή.

Η ενημέρωση αφορούσε την σύλληψη αυτής της πρωτοποριακής ιδέας της δημιουργίας του συγκεκριμένου υγιεινού αναψυκτικού και τονίστηκαν κρίσιμα σημεία της ανάπτυξης μιας νεοσύστατης (Start-UP) εταιρίας. Η ξενάγηση στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας ολοκληρώθηκε με την δοκιμή του αναψυκτικού. Η παρουσίαση ήταν η πρώτη διάλεξη για την επιχειρηματικότητα και ένα σημαντικό πρακτικό μάθημα στην συνέχεια των διαλέξεων που θα ακολουθούσαν.

Η ημέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Δημαρχείο όπου τους μαθητές και καθηγητές καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος κ. Ν. Παπαγεωργόπουλος προσφέροντας σχετικά κεράσματα και στη συνέχεια στο κατάστημα παρασκευής γλυκών “ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗ” όπου οι μαθητές μετά την ξενάγηση συμμετείχαν και στην παραγωγική διαδικασία.

Και επειδή πολιτισμός χωρίς την παρακολούθηση μιας αρχαίας θεατρικής παράστασης δεν νοείται, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί απόλαυσαν την παράσταση “ΑΤΡΕΙΔΕΣ – Αρχαίο Πάθος” από το αθηναϊκό θίασο «Τόπος Αλλού» στην Αγγλική Γλώσσα και προβληματίστηκαν μέσω της συζήτησης με τους ηθοποιούς.

Οι δραστηριότητες της ημέρας ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη στο Οινοποιείο “KTHMA AVANTIS” όπου έτυχαν μιας ξενάγησης στους χώρους παραγωγής και οινοποίησης αλλά και της χρήσης της σταφυλοθεραπείας με την χρήση καλλυντικών από σταφύλια.

Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο και Μουσείο της Ερέτριας και συνεχίστηκε με επίσκεψη στην Μικροζυθοποιία “SEPTEM” στην Κεντρική Εύβοια όπου οι μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και γνώρισαν τις διαδικασίες της ζυθοποίησης.

Επόμενος σταθμός ήταν η “Φάρμα Σάρλη” στο Μονόδρι όπου μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στο Αγρόκτημα και γνώρισαν την καλλιέργεια της ελιάς, του παραδοσιακού προϊόντος της Εύβοιας του σύκου αλλά και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης. Η επίσκεψη έκλεισε με γεύμα παραδοσιακών φαγητών με αγνά βιολογικά προϊόντα του αγροκτήματος.

Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών και στην σχεδίαση “Start-Up” επιχειρήσεων. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΠΑ/Συγκρότημα Ψαχνών και συγκεκριμένα στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων.

Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθ. Δρ. Θεόδωρος Ζαχαριάδης και η υπεύθυνη συνεργασίας και υποστήριξης του ΕΚΠΑ προς το Πρόγραμμα ERASMUS+ “Ε.A.R.T.H” επικ. Καθ. Δρ. Μαρία Κούκου παρουσίασαν το Τμήμα και στην συνέχεια πραγματοποίησαν διάλεξη για την ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και σχετικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Στην συνέχεια, ο επικ Καθ. Δρ Ιωάννης Δούκας παρουσίασε την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε, την Εθνική Στρατηγική και την Ευρωπαική Στρατηγική Farm to Fork.
Την συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας ανέλαβε ο επικ. Καθ Αντώνιος Λιβιεράτος που με ένα πρωτότυπο τρόπο παρέσυρε τους μαθητές σε ένα πανέμορφο ταξίδι διδασκαλίας τρόπων παρουσίασης ενός θέματος και διδασκαλίας της λειτουργίας και χρήσης του εργαλείου σχεδίασης και ανάπτυξης Start-Up επιχειρήσεων Business Model CANVAS.

Μετά τις διαλέξεις οι μαθητές χωρισμένοι σε κοινές ομάδες σχεδίασαν και παρουσίασαν πρωτότυπες Start-Up επιχειρήσεις οι οποίες στη συνέχεια αξιολογήθηκαν και βραβεύτηκε η καλύτερη.
Η επόμενη και τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στον Τουρισμό και Πολιτισμό με ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, στον Παρθενώνα και στις τουριστικές περιοχές της Αθήνας.
Κατά την διάρκεια της αρχαιολογικής ξενάγησης οι μαθητές είχαν την τύχη να παραλάβουν τα Πτυχία Παρακολούθησης στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας, ένα χώρο διεθνώς αναγνωρισμένο.


Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική επίσκεψη τους στην Χαλκίδα με ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι.

Κατά την διάρκεια όλων των ημερών, οι μαθητές συμμετείχαν και σε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς γνώσεων φτιαγμένους από τους Έλληνες καθηγητές και μαθητές με το KAHOOT (Business Model Canvas, Αθήνα-Μουσείο Ακρόπολης-Παρθενώνας, What about our Countries).
Την επομένη ημέρα οι επισκέπτες ανεχώρησαν για τις χώρες τους αποκομίζοντας καινούργιες γνώσεις και εμπειρίες και τις καλύτερες εντυπώσεις για την φιλοξενία στην πόλη μας δίνοντας «ραντεβού» στην επόμενη Δραστηριότητα Εκπαίδευσης στην πόλη Peso da Regua της Πορτογαλίας.

Στην δραστηριότητα συμμετείχαν

-οι μαθητές/τριες του Λυκείου

Αγγελακούδη Αφροδίτη-Μαρία, Αποστόλου Σταυρούλα, Γιαμάς Δημήτριος, Γιανούκου Παυλίνα-Παγώνα, Γρύλλου Αικατερίνη, Δεληγιάννης Κωνσταντίνος, Δήμου Ελένη, Καπουρίτη Αλεξάνδρα-Δανάη, Καρατζή Δήμητρα, Κισσουρά Μαρία, Μαγουλά Μαρία, Μεταξά Δέσποινα, Παναγιωτίδου Ισμήνη, Παπαγεωργίου Αικατερίνη, Παπασωτηρίου Μαρία, Πικραμένου Ναταλία, Σταθάκη Σοφία, Σταυρινίδης Σπυρίδων, Τάραμας Σταμάτιος, Τεντά Δήμητρα-Σπυριδούλα, Τεντά Μάρθα-Λουκία, Φούντα Ορσαλία, Χατζηβασιλείου Παναγιώτης και

-οι εκπαιδευτικοί

Χρυσούλα Ζαλακώστα, Μαρία Ζουμπουλίδου, Μαγδαληνή Καπαγιάννη και Αθηνά Τριανταφύλλου

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr