Δήλωση Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστολου, για τη διαχείριση της χωματερής Χαλκίδας.

Όπως είναι γνωστό η χωματερή της Χαλκίδας, όχι μόνο βρίσκεται σε επαφή με περιοχές που κατοικήθηκαν με νόμιμες διαδικασίες, αλλά και υποδέχεται όλα σχεδόν τα σκουπίδια της Εύβοιας, γιατί στις υπόλοιπες περιοχές δεν έχει καταστεί δυνατή ούτε η κατασκευή ενός σταθμού μεταφόρτωσης. Μάλιστα στην ίδια χωματερή οδηγείται και το 50% της ανακύκλωσης της Ανατολικής Στερεάς της μονάδας του Σχηματαρίου, λόγω μη σωστής εκκαθάρισης στην πηγή.

Η διαχείριση αυτή, που εδώ και καιρό φαινόταν ότι θα οδηγούσε σε κορεσμό τη χωματερή την ερχόμενη άνοιξη, παρότι ήταν ένα θέμα που έχει αναδειχθεί πολλές φορές, δεν απασχολούσε μέχρι πρόσφατα, ούτε την Αυτοδιοίκηση, τοπική και περιφερειακή, αλλά ούτε και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ώσπου στις 22/01/2021, στη “Γενική Συνέλευση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας της 22/01/2021, οι Δήμοι, μέλη του Φορέα, αποδέχτηκαν την ύπαρξη του μείζονος σημασίας προβλήματος που δημιουργεί η υπερκάλυψη της προβλεπόμενης χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, ο οποίος μπορεί να εξυπηρετεί το σύνολο των Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας μέχρι το τέλος του Μαρτίου, και υπό τις ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2021” και κατέληξαν με ευρύτατη συναίνεση σε συμφωνία, ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Η διαπίστωση του προβλήματος αυτονόητη, η επίλυσή του όμως μας δημιουργεί φοβερές ανησυχίες. Πόσο μάλλον όταν είναι εμφανής η αδυναμία της Δημάρχου να αδιαφορεί για τα δεινά που έρχονται για την πόλη.

Τα ερωτήματα πολλά με την απόφαση του ΦΟΔΣΑ:

1) Γιατί ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας υποδεχόταν ποσότητες απορριμμάτων περισσότερες των προβλεπόμενων από την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ),
2) Γιατί ο Δήμος Χαλκιδέων να προχωρήσει στη Μελέτη τροποποίησης της ΑΕΠΟ, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων που θα αποτεθούν και μάλιστα μέχρι μια ημερομηνία ( 30-06-2021) που ήδη ο ΧΥΤΑ θα έχει υπερκορεστεί.
3) Γιατί η Δήμαρχος Χαλκιδέων δέχτηκε οι εργασίες που θα γίνουν στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας για να μπορεί να δέχεται τα επί πλέον της αρχικής ΑΕΠΟ απορρίμματα να μην χρηματοδοτηθούν από τους πόρους που προορίζονται για την κάλυψη άλλων αναγκών του ΦΟΔΣΑ; Υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από αυτή; Και
4) Πότε θα υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) , όταν μόλις προχθές υποβλήθηκε σχετική πρόταση στο ΕΣΠΑ 2014-20 και στο Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε.
Πολύ φοβάμαι ότι, όπως ο αρχικός ΧΥΤΑ των ΛΙΟΣΙΩΝ μεταβλήθηκε σε χωματερή της Αττικής, έτσι και ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας θα μεταβληθεί σε χωματερή όλης της Εύβοιας.

Πηγή: eviaportal.gr