Και τώρα μια συγγραφική πινελιά. Στο φετινό Φεστιβάλ έχουμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε δύο αξιότιμους συγγραφείς που θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τα έργα τους την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Ο λόγος γίνεται για τον Πέτρου Θανάση και τον Αθανίτη Δημήτρη.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 12:00, το ξενοδοχείο «Παλίρροια» θα υποδεχτεί στην αίθουσα «Κλεοπάτρα» το Θανάση Πέτρου , ο οποίος θα μας παρουσιάσει τα δύο τελευταία του συγγραφικά έργα, με τίτλο «1922, το τέλος ενός ονείρου» και «1923, εχθρική πατρίδα»

Τον Μάιο του 1919, με τη σύμφωνη γνώμη των Συμμάχων, ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Σμύρνη. Σκοπός τους είναι να υπερασπιστούν τους χριστιανικούς πληθυσμούς που ζουν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος, που για την Τουρκία έμεινε γνωστός ως ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, θα λήξει τον Σεπτέμβριο του 1922 με την ήττα της Ελλάδας, θα οδηγήσει στη Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, και θα σημάνει το τέλος ενός ονείρου, αυτού της Μεγάλης Ελλάδας.

Μετά την καταστροφή της Σμύρνης χιλιάδες προσφύγων κατακλύζουν το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το στρατιωτικό κίνημα που αναλαμβάνει επίσημα την άσκηση της εξουσίας, απαιτεί την απομάκρυνση του βασιλιά. Το στρατοκρατούμενο κράτος πρέπει να φροντίσει για τη σίτιση και τη στέγαση των χαροκαμένων προσφύγων, οι οποίοι πέρα από τις ταλαιπωρίες τους, θα βρουν μπροστά τους και την εχθρική, σε πολλές περιπτώσεις, αντιμετώπιση από τους γηγενείς Έλληνες. Έχουν την ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 17:00, η αίθουσα «Κλεοπάτρα» του ξενοδοχείου «Παλίρροια» θα φιλοξενήσει τον Αθανίτη Δημήτρη που θα μας παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο «Η έβδομη Ήπειρος/ 60 ταινίες για πάντα».

Με ανατρεπτική γραφή, ο Δημήτρης Αθανίτης αποκαλύπτει και ανακαλύπτει ταινίες άγνωστες ή ελάχιστα γνωστές, ρίχνει καινούργιο φως σε αριστουργήματα, ανατρέπει κυρίαρχα κλισέ. Αναζητά την αυθεντικότητα και αναδεικνύει τη μαγεία πίσω από πρόσωπα, εικόνες, ιστορίες. Η έβδομη ήπειρος, η ήπειρος της κινηματογραφικής τέχνης,
ανοίγεται αποκαλυπτική, σε ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο, που διαβάζεται και σαν ένα γοητευτικό μυθιστόρημα.

Δείτε το πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr