Σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, ψηφίζεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά την έναρξη της επεξεργασίας του Σ/Ν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρόντος του Υφυπουργού κ. Θ.Λιβάνιου, την Παρασκευή 2/10, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης με αφορμή το άρθρο 44 του Σ/Ν, παρενέβη αναφορικά με τους αυτοδιαχειριζόμενους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χαλκιδέων, προκειμένου να συμπεριληφθεί σχετική ρύθμιση στο επόμενο νομοθέτημα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα η παρέμβασή του έχει ως εξής:

«Με αφορμή το άρθρο 44 του παρόντος για την διενέργεια απογραφής των περιουσιακών στοιχείων των παιδικών σταθμών, θα ήθελα να επισημάνω ότι: Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με ομόφωνη απόφαση του, πρότεινε πρόσφατα νομοθετική ρύθμιση προς το Υπουργείο Εσωτερικών, που περιλαμβάνει και τους αυτοδιαχειριζόμενους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των δήμων. Και για να γίνω πιο κατανοητός, πριν την εφαρμογή του ν. 2218/1994 ο Δήμος Χαλκιδέων ανέλαβε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Ίδρυσε παιδικούς σταθμούς, που τους στέγασε σε δημόσια κτίρια και ανέλαβε την λειτουργική τους υποστήριξη, έχοντας το διευθυντικό και οικονομικό έλεγχο. Ωστόσο, τυπικά υπάγονταν, ως αυτοδιαχειριζόμενοι, στους Συλλόγους Γονέων των παιδιών. Σήμερα υπάρχει το αίτημα από τον Δήμο Χαλκιδέων αυτοί οι παιδικοί σταθμοί να μεταφερθούν στον Δήμο και το προσωπικό τους να καταταχθεί σε προσωποπαγείς θέσεις στον οικείο ΟΤΑ. Με την πρόταση αυτή, που επαναλαμβάνω έχει υιοθετηθεί ομόφωνα από την ΚΕΔΕ, ουδεμία δαπάνη δημιουργείται για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ επιτρέπει στους παιδικούς σταθμούς να συνεχίσουν απρόσκοπτα το πλούσιο παιδαγωγικό τους έργο και την μεγάλη τους συνεισφορά στην τοπική κοινωνία.»

Πηγή: eviaportal.gr