Στη διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου, με βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας παραβρέθηκε χθες βράδυ ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι ο νομός της Εύβοιας έχει τριπλάσιες άδειες παραγωγής και παντού στον χάρτη της ΡΑΕ φαίνεται ότι θα μπουν ανεμογεννήτριες. Αυτό, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι απόρροια του άναρχου καθεστώτος που ισχύει σήμερα, καθώς δεν υπάρχει ένα σαφές χωροταξικό σχέδιο και δεν υπάρχει στην πραγματικότητα εθνικός σχεδιασμός, με αποτέλεσμα να γίνεται στην κυριολεξία ένα “πάρτυ” από επενδυτές που μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος, αδιαφορώντας για τις τοπικές κοινωνίες και την περιβαλλοντική διάσταση των έργων, αφού η πλειοψηφία των έργων αφορούν προστατευόμενες περιοχές.

Ο αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. περιέγραψε αναλυτικά την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Εύβοια με την αλόγιστη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ. Αρχικά, όπως ανέφερε, οι δύο δήμοι της Βόρειας Εύβοιας αφού καήκαν ολοσχερώς έχουν καταστραφεί περιβαλλοντικά και τελούν υπό καθεστώς αναστολής εγκατάστασης αιολικών πάρκων, πλην όμως η αναστολή έχει προσωρινό χαρακτήρα. Ακολουθούν οι τρεις δήμοι της Κεντρικής Εύβοιας που εκπροσωπούνταν εχθές, Κύμης – Αλιβερίου, Διρφύων – Μεσσαπίων και Ερέτριας, για τους οποίους ο βουλευτής Ευβοίας τόνισε ότι έχουν παρθεί ομόφωνες αποφάσεις ενάντια στην τεράστια εγκατάσταση αιολικών σταθμών και έχουν αρχίσει οι δικαστικοί αγώνες. Απομένουν ο Δήμος Καρύστου, ο οποίος έχει υποστεί μία μεγάλη καταστροφή αφού έχουν εγκατασταθεί τεράστια έργα και τέλος η Σκύρος, όπου για το μισό κυριολεκτικά νησί, συμπεριλαμβανομένης και προστατευόμενης περιοχής Natura, υπάρχει εδώ και χρόνια μια επίμονη προσπάθεια κατασκευής ενός φαραωνικού αιολικού πάρκου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης υποστήριξε ότι η Εύβοια βρίσκεται σήμερα στο σημείο μηδέν, στο σημείο δηλαδή εκκίνησης ενός τριπλού αγώνα: Δικαστικού, Πολιτικού και Κινηματικού. Όπως τόνισε στον επίλογό του, “Αν όλες και όλοι συντεταγμένα, οι οχτώ Δήμοι, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι φορείς και οι πολίτες της Εύβοιας απαιτήσουμε να μην προχωρήσουν αυτά τα αντιπεριβαλλοντικά σχέδια, θα δημιουργήσουμε μία δυναμική και θα έχουμε πολλές πιθανότητες να νικήσουμε στον κοινό μας αγώνα”.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr