Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: “Ενσωμάτωση Οδηγιών και τροποποιήσεων Οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 11ης Δεκεμβρίου 2018 και συναφείς ρυθμίσεις για την ενεργειακή απόδοση στον κτιριακό τομέα, καθώς και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.”:

Η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας αποτελεί φυσικό πόρο μη ανανεώσιμο, που βρίσκεται ήδη σε ανεπάρκεια στη χώρα μας, γι’ αυτό και αποτελεί πραγματικό εθνικό πλούτο και προστατεύεται. Προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας και τη νομολογία του ΣτΕ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει αναπτύξει μια θεματική στρατηγική για την προστασία του εδάφους, και από τον ΟΗΕ μέσω της Agenda 2021, η οποία επιβάλλει την καταγραφή και συστηματική διαχείριση της γεωργικής γης, απαγορεύει την υποβάθμισή της και συνιστά την ανάκτησή της.

Δεν σας έφτανε η διασπορά των φωτοβολταικών σταθμών στο σύνολο της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας που θεσπίσατε με το ν. 4711/2020, έρχεστε σήμερα και θυσιάζετε κι αυτή που έμεινε για να υπηρετήσετε ένα καιροσκοπισμό και τα συμφέροντα μιας στιγμής.

Δύο λόγια για τους δασικούς χάρτες. Φέρνετε μια ακόμη παράταση, που δεν θα είναι η τελευταία γιατί δεν είναι μόνο οι αντιρρήσεις που δεν εξετάστηκαν, είναι κι άλλοι τόσοι και περισσότεροι που δεν κατέθεσαν γιατί δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι τα ελαιοπερίβολα τους είναι δασικά και σε πολλές περιπτώσεις δεν τους ανήκουν.

Έχετε μία απόφαση του ΣτΕ που σας διευκολύνει να αντιμετωπίσετε τις προηγούμενες αποφάσεις του, που είχαν κρίνει ως αντισυνταγματικές τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στους δασικούς χάρτες της πρώτης φάσης. Και αναφέρομαι μόνο στα τετελεσμένα των πράξεων της Διοίκησης που συνδέονται με την αγροτική δραστηριότητα και δεν είναι άλλες από τις Δηλώσεις στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης των Ενισχύσεων (ΟΣΔΕ).

Αν κάνετε μία διαδρομή από τον κανονισμό 1782/2003, άρθρο 44 που αφορά στη χρήση των δικαιωμάτων ενίσχυσης, όπου αναφέρεται ότι επιλέξιμα θεωρούνται κάθε γεωργική έκταση που καλύπτεται από αρόσιμη γη και μόνιμους βοσκοτόπους και φτάσετε μέχρι το OMNIBUS που ενέταξε στις επιλεξιμότητες εκτός των χορτολιβαδικών και εκτάσεις με χαμηλή ξυλώδη βλάστηση τότε θα λυθούν πολλά προβλήματα.

Κι αυτό που κυρίως πρέπει να ενδιαφέρει όλους εμάς είναι να μη χαθεί η δουλειά που έχει γίνει. Περισσότερα όταν καταθέσετε τις προτάσεις σας.

Πρέπει να σταθώ με την παρέμβασή μου στην τραγωδία που βιώνουμε στη Β. Εύβοια και σταματημό δεν έχει. Ενώ συζητούσαμε γιατί ακόμη δεν είχαν ξεκινήσει οι καταβολές των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων-ούτε ένα ευρώ δεν έχουν πάρει, για παράδειγμα, οι ρητινοκαλλιεργητές. Είναι θέμα επιβίωσης για τους τους κατοίκους. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια άλλη καταστροφή.
Πλημμύρισε ένα μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Δημοτικής Ενότητας Αγίας Άννας και της κοινότητας Βασιλικών, λόγω μη έγκαιρης εκτέλεσης των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών έργων και απομάκρυνσης των καμένων από τα ρέματα

Από την επομένη του ελέγχου της πυρκαγιάς έπρεπε να αρχίσουν οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων και σε δέκα ημέρες που ήταν έτοιμες οι μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων να ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες τέλος του Σεπτέμβρη θα είχαν ολοκληρωθεί γιατί υπήρχαν και οι εξειδικευμένοι δασεργάτες των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής. Από τις αρχές του Οκτώβρη μπορούσαμε να μπούμε σε αντιπλημμυρικά έργα βάρους.

Εμείς κύριοι της Κυβέρνησης σας είχαμε προειδοποιήσει, ότι με αυτές τις πρωτόγνωρες για το χώρο διαδικασίες που επιχειρήσατε να αντιμετωπίσετε την αναγέννηση και την αποκατάσταση, εισάγοντας ιδιώτες αναδόχους σε δημόσια δάση, θα υπάρξουν προβλήματα. Αντιδράσαμε στους συγκεκριμένους αναδόχους αποκατάστασης γιατί ξαφνικά εμφανίζεται ένα δημόσιο να ομολογεί ότι δεν μπορεί να συντάξει μελέτες ή να εκτελέσει τέτοια έργα και γι αυτό το λόγο οι ανάδοχοι όχι μόνο χρηματοδοτούν, αλλά και εκτελούν τα έργα.

Ενώ την ίδια βέβαια στιγμή είχαν στην ευρύτερη περιοχή της Β.Κ. Εύβοιας άδειες παραγωγού για 375 MWAT, εκ των οποίων τα 175 αφορούσαν στις πυρόπληκτες περιοχές.
Πως λοιπόν να μη δούμε όλες αυτές τις κινήσεις να συνδέονται με το βασικό στόχο όλων, την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ακόμη και στα καμένα.

Αναγκαστήκατε βέβαια να τις αποσύρετε. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Μπορούσατε ειδικά τις συγκεκριμένες περιοχές, που είχαν μεταβληθεί σε κρανίου τόπο να τις έχετε προσεγγίσει νωρίτερα.
Δυστυχώς κ. και κ. συνάδελφοι της Ν.Δ. η στάση της Κυβέρνησής σας αναφορικά με τις καταστροφές που έχουν πλήξει τη Β. Εύβοια είναι, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα αλαζονική και εκτός πραγματικότητας. Όταν η Β. Εύβοια επί 9 ημέρες καιγόταν, από τον Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο, ο Πρωθυπουργός που δεν έχει επισκεφθει ακόμη την περιοχή, δήλωνε παγερά ότι «όλα θα ξαναχτιστούν από την αρχή».

Πριν από 5 ημέρες με την πρώτη βροχή η Β. Εύβοια έζησε μια ακόμη καταστροφή και Υπουργός σας δήλωνε εμπαίζοντας ότι η πλημμύρα δεν έχει σχέση με τα καμένα!! Δυστυχώς αυτό που αισθάνονται οι κάτοικοι είναι ότι έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους, ζώντας με το βλέμμα στον ουρανό, είτε σε φωτιά, είτε σε βροχή. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δραματική στην περιοχή μου, η σκέψη και η αγωνία μου βρίσκονται εκεί.”

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr