Στον πολεμικό και μεταπολεμικό χαρακτήρα που έχει ο Προϋπολογισμός του 2021 αναφέρθηκε ο Σίμος Κεδίκογλου κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, εξηγώντας ότι ο παραλληλισμός του αφορά στον προσδιορισμό «πολεμικός», γιατί – όπως τόνισε- πρέπει να συνεχίσουν την ενίσχυση της υγειονομικής θωράκισης της χώρας – καθώς βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και οι ειδικοί προειδοποιούν ήδη για τρίτο κύμα στο νέο έτος εάν υπάρξει αδικαιολόγητη χαλάρωση και, επίσης, στον προσδιορισμό «μεταπολεμικός» γιατί πρέπει τάχιστα να ανορθώσουν την οικονομία, δεδομένου, ότι η οικονομική ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός είναι η βαθύτερη από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται, όπως είπε, για έναν οδικό χάρτη που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να διαμορφώσει το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι στη διάρκεια του επόμενου έτους, που όμως πρέπει να γίνει σε αχαρτογράφητα εδάφη, όπως διαμορφώνεται το διεθνές σκηνικό, υπό τις συνθήκες της παγκόσμιας πανδημίας.

«Δίνουμε- υπογράμμισε συγκεκριμένα- ένα διμέτωπο αγώνα, έναντι δύο αντίρροπων στόχων, δύο στόχων με αντίθετες απαιτήσεις. Από τη μία πρέπει να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, από την άλλη πρέπει να στηρίξουμε και να αναζωογονήσουμε την οικονομία. Η αναζήτηση της χρυσής τομής δεν είναι εύκολη υπόθεση, πόσω μάλλον όταν ο εχθρός, η παγκόσμια επιδημία, επιτίθεται κατά κύματα. Η μέχρι στιγμής πορεία τη Ελλάδας – σε σύγκριση με τον διεθνή περίγυρο – έχει περιορίσει τις απώλειες σε σημαντικό βαθμό, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Απαιτείται διαρκής εγρήγορση.»

Αναλύοντας τα κυριότερα σημεία του Προϋπολογισμού του 2021 ο βουλευτής αναφέρθηκε στις δαπάνες Υγείας , στο Ασφαλιστικό, στη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την κρίση Covid, στις Δημόσιες επιχειρήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις , καθώς και σε σειρά μέτρων στήριξης του Κράτους για την προστασία των ευπαθών και ευάλωτων και για να μείνει ζωντανή η οικονομία, υπογραμμίζοντας-μεταξύ άλλων- τον καθοριστικό ρόλο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, που εξυγιαίνονται, εξορθολογίζονται και εκσυγχρονίζονται με τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

Πηγή: eviaportal.gr