Για το θέμα της υπερπληθώρας ιατρών στην Ελλάδα μίλησε ο Βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 στον Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός ιατρών σε συνδυασμό με την έλλειψη χαρτογράφησης των υγειονομικών αναγκών της χώρας δημιουργεί τελικά εργασιακή ανασφάλεια στους νέους ιατρούς, αφού οι θέσεις στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας δεν αρκούν για να απορροφήσουν το επιστημονικό μας δυναμικό.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μεγάλη «αιμορραγία» Ελλήνων ιατρών στο εξωτερικό. Εκεί οι Έλληνες γιατροί διαπρέπουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, εφόσον οι ιατρικές μας σχολές είναι υψηλοτάτου επιπέδου με εξαιρετικούς καθηγητές αρκετοί εκ των οποίων, άλλωστε, φεύγουν και στελεχώνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Πνευματικός, επενδύει πόρους για να «φτιάξει» καλούς επιστήμονες χωρίς τελικά να τους καρπώνεται.

Ο κ. Πνευματικός μίλησε για το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένων θέσεων ανά ειδικότητα, βάσει των αναγκών σε τοπικό επίπεδο, και είναι υποχρεωτικό να υποβληθεί ο ενδιαφερόμενος σε δύσκολες εξετάσεις, διαδικασία που λειτουργεί ως «κόφτης» και δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, επιτρέποντας τον καλύτερο προγραμματισμό όχι μόνο για το σύστημα υγείας αλλά και για τους γιατρούς. Σημείωσε πως ο «υπερπληθωρισμός» ιατρών είναι κατάλοιπο παλαιότερων εποχών και, δυστυχώς, στο τέλος μπορεί να οδηγήσει σε ευτελισμό της αξίας του ιατρικού επαγγέλματος.

Τέλος, σε ερώτηση του κ. Πορτοσάλτε για το πως θα πορευθεί η χώρα σε σχέση με το θέμα της πανδημίας τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις έρχονται σε αντίφαση με τα επιστημονικά κριτήρια, ο κ Πνευματικός είπε πως «πρέπει σαφώς να πορευθούμε βάσει των επιστημονικών κριτηρίων, τα οποία δίνουν κατεύθυνση προς ένα συντεταγμένο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ώστε να υπάρξει έλεγχος και άρα μια πιο ασφαλής κατάσταση στην κοινωνία με αποτέλεσμα τον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού» και συμπλήρωσε ότι η προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς είναι κρίσιμη.

«Ο εμβολιασμός και τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει, και άρα έχουν αναπτύξει αντισώματα, κάποια στιγμή θα μας οδηγήσουν στην ανοσία της αγέλης, αλλά αυτό αργεί ακόμα. Έως τότε θα πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας όπως να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας και να κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις. Ιστορικά, σε κάθε πανδημία, αυτά τα μέτρα ήταν τα σημαντικότερα που βοήθησαν τον ευρύ πληθυσμό ώστε να μην μολυνθεί. Αντιλαμβάνομαι την κούραση του κόσμου αλλά με λίγη υπομονή ακόμα θα ξεπεράσουμε τον μεγάλο κίνδυνο», είπε.

Πηγή: eviaportal.gr