Στη Βόρεια Εύβοια βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, 10 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγές του Αυγούστου 2021. Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιστιαίας με τον Δήμαρχο, τον Δασάρχη και φορείς της περιοχής, ενώ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, αγρότες, ρητινοκαλλιεργητές και μελισσοκόμους της περιοχής στη Φαράκλα.

Στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ιστιαίας με τον δήμαρχο, τον δασάρχη και φορείς της περιοχής, απαρίθμησε μια σειρά πρωτοβουλιών του για την πυρόπληκτη Εύβοια:

– Να εξασφαλίσει άμεσα τη χρηματοδότηση η κυβέρνηση και να ξεκινήσει επιτέλους το σύνολο των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης στις πληγείσες περιοχές, είτε αποτελούν αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης είτε των Δασαρχείων.
– Να αρχίσει άμεσα η καταβολή της αποζημίωσης στο σύνολο των ρητινοκαλλιεργητών, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς
– Να στελεχωθούν τα δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Αύξηση του προβλεπόμενου ποσού αποζημίωσης ανά τ.μ. για όσα πυρόπληκτα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα από τα 180 στα 500 ευρώ (τόσα είχαν δοθεί στο παρελθόν μετά από αντίστοιχες καταστροφές, όπως η φωτιά στην Κινέττα.
Έστω και ένα χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση να ακούσει τα τεράστια προβλήματα, να αφουγκραστεί τις αγωνίες και να υλοποιήσει επιτέλους τα αιτήματα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και οι οποίοι έχουν αφεθεί αβοήθητοι να ξαναστήσουν τις ζωές τους μέσα από τις στάχτες μετά τη φωτιά
Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε Τοπικές Μονάδες Υγείας, Ανανέωση του στόλου των οχημάτων του ΕΚΑΒ Προσλήψεις δασκάλων, καμιά υποβάθμιση των σχολείων των πυρόπληκτων περιοχών.

Ειδικά στη δεύτερη συνάντηση στη Φαράκλα ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στα αγροτικά, όπου είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των πληγέντων που έχει κύριο και συμπληρωματικό εισόδημα από την αγροτική δραστηριότητα.

Στην κτηνοτροφία χάθηκαν 3.200 αιγοπρόβατα. Δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα όλοι οι πληγέντες τις αποζημιώσεις. Είναι δυνατόν να υπάρχουν εκρεμότητες με τα πορίσματα;
Ανακοινώθηκε εδώ και καιρό η καταβολή μιας έκτακτης de minimis ενίσχυσης 40 ευρώ ανά ζώο. Καταβλήθηκε τελικά, δηλαδή 8 μήνες μετά την πυρκαγιά κι αυτό μειωμένο, αφού οι περισσότεροι από τους μισούς πήραν 20ευρώ.
Και βέβαια ένας μεγάλος αριθμός που έχει συμπληρωματικό εισόδημα από την κτηνοτροφία έχει μείνει στο περίμενε.
Στην ελαιοκαλλιέργεια Η διάψευση κυριαρχεί παντού. Έχουν πληρωθεί μόνο 700 παραγωγοί για 110.000 ελαιόδεντρα αντί των 3.900 που υπέβαλλαν αιτήσεις για 400.000 ελαιόδενδρα, με 50 ευρώ ανά δένδρο, δηλαδή με 5,5 εκατ. τη στιγμή που οι ζημιές φτάνουν συνολικά στα 56 εκατ. ευρώ.
Η δική μας πρόταση καλύπτει όλους τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς της περιοχής που έκαναν και τις σχετικές δηλώσεις με το συνολικό ποσό των 56 εκατ. που δικαιούνται με βάση τις κυβερνητικές υποσχέσεις.
Διαφορετικά για μια ακόμη φορά θα επιβεβαιωθεί ότι ο εμπαιγμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αρωγής που υπόσχεται η Κυβέρνηση.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στους εκπροσώπους τύπου:

«Τον περασμένο Αύγουστο οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας έβλεπαν επί δέκα μέρες να καίγεται ο τόπος τους, να καταστρέφεται το βιος τους και έμειναν αβοήθητοι από το δήθεν επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα, 10 μήνες σχεδόν μετά, η οργή τους είναι ακόμα μεγαλύτερη και δικαιολογημένα. Διότι εκτός από μεγάλες υποσχέσεις δεν έχουν δει τίποτα απτό στην καθημερινότητά τους, καμία προσπάθεια να επουλωθούν οι μεγάλες τους πληγές.
Δέκα μήνες τώρα δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μέτρο μπετόν για αντιπλημμυρικά έργα.
Δέκα μήνες τώρα και όσοι έχουν δει το σπίτι τα σπίτια τους να καίγονται, έχουν αποζημιώσεις που δεν φτάνουν ούτε για να μαζέψουν τα μπάζα από τα καμένα τους σπίτια.
Δέκα μήνες τώρα και όσοι είχαν δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής έχουν παραμείνει παντελώς αβοήθητοι, μόνοι τους να ξαναχτίζουν τη ζωή τους μέσα από τις στάχτες.
Στη βόρεια Εύβοια αποκρυσταλλώνεται η αδιαφορία και η κοροϊδία του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη.
Όμως η κοροϊδία και τα επικοινωνιακά σόου έχουν και ένα όριο. Και αυτό το όριο εδώ έχει ξεπεραστεί. Και αυτό σύντομα θα το κατανοήσει ο κ. Μητσοτάκης, με τρόπο ηχηρό και δημοκρατικό, οπότε και αν αποφασίσει να στήσει κάλπες για να δραπετεύσει από τα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε».

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr