Στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής, το οποίο ψηφίστηκε χθες βράδυ Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 από 166 βουλευτές, ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, κατά την ομιλία του, απευθύνθηκε στην παρούσα Υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως και έθεσε το ζήτημα των δύο υπό αναστολή τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στα Ψαχνά, ζητώντας να επισπευστεί η διαδικασία πιστοποίησής τους ώστε να επιτραπεί η πλήρης λειτουργία του Συγκροτήματος Ευρίπου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζεμπίλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην κα Υπουργό τα εξής:

«Και σε αυτό το πλαίσιο της αυτονομίας, Κυρία Υπουργέ, η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού, που διακρίθηκε πρόσφατα ανάμεσα στα 200 καλύτερα Ιδρύματα παγκοσμίως, ίδρυσε στη Εύβοια το Συγκρότημα του Ευρίπου, με τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα. Τα τμήματα αυτά επιλέχθηκαν με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και μετά από πολύμηνη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επισπευστεί και η διαδικασία πιστοποίησης των 2 υπό αναστολή τμημάτων, που θα επιτρέψει και την ολοκληρωμένη λειτουργία του Συγκροτήματος. Αποτελεί, άλλωστε, μια κυρίαρχη τάση, που την βλέπουμε τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική, μεγάλα και ισχυρά ιδρύματα να δημιουργούν δορυφορικές εγκαταστάσεις σε κοντινές περιοχές με στόχο την διεύρυνση των εκπαιδευτικών τους δραστηριοτήτων».

Ο κ. Ζεμπίλης θεωρεί ότι είναι «Είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει την χωροταξική αυτή διασπορά των κραταιών ιδρυμάτων για λόγους ανανέωσης, εξωστρέφειας και περιφερειακής ανάπτυξης, όπως συμβαίνει στις πιο εύρωστες οικονομίες του κόσμου. Και αυτό θα επιτευχθεί με την επαρκή στελέχωση των τμημάτων, την βελτίωση των υποδομών, την φοιτητική μέριμνα και τον περαιτέρω εξορθολογισμό των μετεγγραφών. Άλλωστε, η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την ελευθερία της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας αποτελούν τον πυρήνα της υπό συζήτηση νομοθετικής πρωτοβουλίας.»

Πηγή: eviaportal.gr