Αρχική Πολιτική Μάθε που και πως ψηφίζεις στις Βουλευτικές Εκλογές 2023 στην Εύβοια

Μάθε που και πως ψηφίζεις στις Βουλευτικές Εκλογές 2023 στην Εύβοια

72
0

Το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει αναλυτικά τους πολίτες για μέχρι πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν στα ψηφοδέλτιά τους, αλλά και για την όλη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Εθνικές βουλευτικές Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζω

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες πρέπει να δώσουν οι 17χρονοι που θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά, αλλά και όσοι άλλοι πολίτες θα ψηφίσουν φέτος για πρώτη φορά σε εκλογές. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαΐου, χρησιμοποιώντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – δηλαδή χωρίς να βάζουν σταυρούς.

Μάθε που και πως ψηφίζεις στις βουλευτικές 2023 στην Εύβοια

Στο νομό Ευβοίας εκλέγονται 6 βουλευτές και στο ψηφοδέλτιο μπορούμε να βάλουμε μέχρι δύο σταυρούς (προτιμήσεις).

Στην Φθιώτιδα που εκλέγει 4 βουλευτές, μπορούν να μπουν μέχρι 2 σταυροί στο ψηφοδέλτιο ενώ σε Βοιωτία, Ευρυτανία και Φωκίδα οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν ένα σταυρό.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές 2023

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο). Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας.

Πώς θα βρείτε πού ψηφίζετε με ένα κλικ

Μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.

Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για ζητήματα που αφορούν στην ψηφιακή πλατφόρμα “Μάθε πού ψηφίζεις”: 2131361500

Ακολουθείστε μας στο Google News

Μοιραστείτε το

Go to Top

Πηγή: eviaportal.gr