Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και σε όλους τους υγειονομικούς και εκφράζει την αμέριστη πολιτική του στήριξη σ’ αυτό τον αγώνα ενδυνάμωσης του ΕΣΥ και έμπρακτης στήριξης του προσωπικού του.

Σε μια περίοδο που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει «βαλτώσει» και το ΕΣΥ είναι ανοχύρωτο και αποδιοργανωμένο, η σημερινή κραυγή αγωνίας των υγειονομικών που κινητοποιούνται για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης, έχει ένα πολύ σημαντικό συμβολισμό. Οι «άνθρωποι της πρώτης γραμμής» στέλνουν το μήνυμα ότι παρά την εξουθένωση από την υπερπροσπάθεια, παρά την αίσθηση εγκατάλειψης χωρίς ουσιαστική στήριξη και προοπτική, συνεχίζουν να μοχθούν για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των πολιτών και, κυρίως, εξακολουθούν να αγωνίζονται για ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, που σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα τόσο του εργαζόμενου όσο και του ασθενή.

Η πολύ σημαντική επένδυση στη δημόσια περίθαλψη της ευρύτερης περιοχής με την ολοκλήρωση του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας δεν συνοδεύτηκε από αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αντιθέτως πολλά τμήματα του Νοσοκομείου υπολειτουργούν, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται ή δεν εξυπηρετούνται και αναγκάζονται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από τη τσέπη τους για υπηρεσίες που δικαιούνται. Αντί η πανδημία να αποτελέσει ευκαιρία παρακαταθήκης στο δημόσιο σύστημα υγείας έχει αποτελέσει δικαιολογία lockdown στο σύστημα, αυταρχισμού προς τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και αναζωπύρωσης πρακτικών ευνοιοκρατίας και εξυπηρετήσεων σε εργαζόμενους και πολίτες.

Στο μέτωπο για την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε σήμερα και να εφαρμόσουμε αύριο ένα σχέδιο άμεσης και προοπτικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, την αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων θέσεων στο σύστημα υγείας, την προώθηση ενισχυμένου πλαισίου κινήτρων για την κάλυψη άγονων δομών και άγονων ειδικοτήτων, την καθιέρωση εισαγωγικού μισθού 2.000€ για τους γιατρούς ΕΣΥ, την ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Και βέβαια δεν μπορεί ο εμβολιασμός που αποτελεί κρίσιμο όπλο της επιστήμης στη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά και κορυφαία πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης, να χρησιμοποιείται ως μέσο πειθαναγκασμού, αυταρχισμού και διχασμού από την Κυβέρνηση.

Στηρίζουμε απόλυτα το εμβολιαστικό εγχείρημα, αλλά είναι μη αναλογικό, ανεύθυνο και αντι-δημοκρατικό να επιχειρείται η προστασία της δημόσιας υγείας με την αναστολή του δικαιώματος στην εργασία ανθρώπων που τους τελευταίους 20 μήνες βρίσκονται στα χαρακώματα.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr