Η Κική Χατζησάββα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ActionAid στη Βόρεια Εύβοια, και μόνιμη κάτοικος Λίμνης, μιλάει για την καθημερινότητά της στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά τις καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια, η περιοχή προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της, οι κάτοικοί της να προχωρήσουν μπροστά και να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να ανακτήσουν την ευημερία τους.

Όλο αυτό το διάστημα διάφοροι φορείς έχουν επισκεφτεί τη Βόρεια Εύβοια και έχουν συνδράμει με ποικίλες δράσεις, μεταξύ των οποίων και η ActionAid, η οποία προχώρησε στη δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Στήριξης Κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, στη Στροφυλιά. Το Κέντρο φιλοξενεί δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις, σεμινάρια αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας, εργαστήρια τεχνών και επιστημών, αλλά και συναντήσεις/συνεδρίες ψυχοκοινωνικής φροντίδας.

Στην ομάδα του Ανοιχτού Κέντρου, ανήκει και η Κική Χατζησάββα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ActionAid στη Βόρεια Εύβοια, και μόνιμη κάτοικος Λίμνης. Όπως μας είπε η ίδια, μόλις πληροφορήθηκε για την πρωτοβουλία της ActionAid από μια γνωστή της και, καθώς γνώριζε από πριν για τις δράσεις της οργάνωσης, θεώρησε πολύ θετικό που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή της και εκδήλωσε ενδιαφέρον να εργαστεί για αυτήν.

Μας λέει χαρακτηριστικά: «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι θα μου άρεσε πολύ να συμμετέχω στις εκπαιδευτικές δράσεις που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τα παιδιά που ζουν στον Δήμο και να προσφέρω κι εγώ όσο μπορώ. Το ότι ζω στην περιοχή αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα στην επικοινωνία μου και στο χτίσιμο εμπιστοσύνης με τους κατοίκους του Δήμου. Όλοι αισθάνθηκαν οικεία και μου έδειξαν εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή, γεγονός που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Οι κάτοικοι είναι πολύ χαρούμενοι που υλοποιείται κάτι τόσο μοναδικό και δημιουργικό στον τόπο τους, έπειτα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μετά τις πυρκαγιές. Επίσης, πολλοί γονείς είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες για το έργο και την αγάπη που δίνουμε στα παιδιά μέσα από τις δράσεις μας. Θεωρώ ότι το έργο θα βοηθήσει πολύ τους κατοίκους, μιας και τα παιδιά που μένουν στα χωριά του Δήμου δεν έχουν έρθει σε επαφή με τέτοιες μορφές τέχνης και επιστήμης. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικές δράσεις θα συμβάλουν στο να γνωρίσουν τα παιδιά τη μη τυπική μάθηση και να διευρύνουν τους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες».

Η Κική πέρα από τον επαγγελματικό της ρόλο έχει και έναν εξίσου σημαντικό και ξεχωριστό, αυτόν της μητέρας ενός μικρού αγοριού. Και ως μητέρα έχει την αγωνία για το μέλλον του γιου της, όπως και όλων των παιδιών. Μιλάει για το μέλλον, όπως το φαντάζεται για την περιοχή της: «Οραματίζομαι τον τόπο μου ξανά πράσινο, όπου θα πάψουμε να περιτριγυριζόμαστε από καμένα δέντρα και ο γιος μου θα μπορεί να μεγαλώσει μες στην ομορφιά που προσφέρει η φύση. Ταυτόχρονα, οραματίζομαι ο γιος μου να ‘χει ίσες ευκαιρίες με τους μαθητές των υπόλοιπων πόλεων στην εκπαίδευση, στις τέχνες και τις επιστήμες και να μπορεί να συμμετέχει σε δημιουργικές δραστηριότητες. Τέλος, σαν Κική ονειρεύομαι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στην εργασία με τους άνδρες και να παρέχονται πολλές δυνατότητες απασχόλησης, μιας και τώρα η πλειοψηφία των γυναικών δεν μπορεί να εργαστεί, είτε γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης είτε γιατί δεν υπάρχει παιδικός σταθμός για να αφήσουν τα παιδιά τους.

Ένα καλύτερο μέλλον είναι και ο στόχος όλων των δράσεων που υλοποιούνται στην περιοχή από την ActionAid, σε συνεργασία με τους οργανισμούς ΑΡΓΩ Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και Science Communication (SciCo), με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του ΙΣΝ.

Κάθε πρωτοβουλία που υλοποιείται φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για μια καλύτερη επόμενη ημέρα, για μια καλύτερη ζωή.

Ακολουθείστε μας στο Google News Πηγή: eviaportal.gr