από έως

Πολιτισμός

Με το νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχειρεί φέτος το καλοκαίρι να συνδέσει την αρχαία ελληνική παράδοση με το σύγχρονο πολιτισμό με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε και θα υλοποιηθεί με την στήριξη των κάτωθι πολιτιστικών οργανισμών: Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, MOMus, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Λύκειο Ελληνίδων, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ.

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα διαρκέσει το διάστημα 18 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020 και περιλαμβάνει 270 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών σε 122 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 43 νομούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 θα παρουσιαστεί η παράσταση «Αθηναίων Πολιτεία-από τον Θησέα στον Σόλωνα» του Εθνικού Θεάτρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα».

Με την υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων

Την Παρασκευή 31 Ιουλίου η παράσταση «Αθηναίων Πολιτεία-από τον Θησέα στον Σόλωνα» Εθνικό Θέατρο θα παρουσιαστεί στον Αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερέτριας.
Ώρα έναρξης: 19:30, ώρα προσέλευσης: 18:30

Με την υποστήριξη του Δήμου Ερέτριας

Ώρα έναρξης: 19:30, ώρα προσέλευσης: 18:30.

Το έργο Αθηναίων Πολιτεία είναι μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος, κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα), που ανασυνθέτουν -σε επεισοδιακή μορφή- την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς την δημοκρατία (8ος – 6ος αι. π.Χ.). Πρόκειται για τέσσερα αυτοτελή, αφηγηματικά «ιστορήματα»– διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο. Τα κεφάλαια ανα-διηγούνται ιστορίες όπως το Κυλώνειο Άγος, η νομοθεσία του Σόλωνα, κ.ά. Οι ιστορίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σημαίνοντες αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία• τα πλέον ιδεώδη –για την παράστασή τους– «θέατρα».

Πηγή: eviaportal.gr