Αρχική Πολιτική Η Στερεά Υπεροχής για τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων στους πληγέντες της Εύβοιας

Η Στερεά Υπεροχής για τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων στους πληγέντες της Εύβοιας

316
0

Στην 10η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, την Τρίτη 03/11 απαντήθηκαν οι 2 επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσα ως Περ. Σύμβουλος Ευβοίας με την παράταξη «Στερεά Υπεροχης», περί «Kαθυστέρησης αποζημιώσεων σε πληγέντες Μαντουδίου και «Καταγγελίας κατοίκων Αγ. Νικολάου Μπουρτζίου για καταστροφικές ενέργειες της Περιφέρειας μετά τις πλημμύρες».

Στη μεν απάντηση για τις αποζημιώσεις του Μαντουδίου συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείων (τείνει να γίνει συνήθεια της Περιφερειακής Αρχής) ώστε να χαθούν κάπου στη μέση οι ευθύνες και η ολιγωρία και των 2 εταίρων δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες/αμφιβολίες για το αν και οι αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Θάλεια θα δοθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στη δε τοποθέτηση της Περιφερειακής Αρχής για την καταγγελία των πολιτών του Αγ. Νικολάου που κραυγάζουν την αγωνία τους και τον φόβο τους, θα περίμενε κανείς λιγότερη αλαζονεία και περισσότερη κατανόηση απέναντι σε ανθρώπους που σε μικρό χρονικό διάστημα για δεύτερη φορά βλέπουν τις ζωές και τους κόπους τους καταστραμμένους, ειδικά από έναν θεσμό που έχει την κυρίαρχη ευθύνη για την αντιπλημμυρική θωράκιση και την πρόληψη καταστροφών και την βαραίνουν διαχρονικές ευθύνες- στο μέτρο που της αναλογούν.

Συγκεκριμένα:

  • Στην ερώτηση μου για την διετή(!) καθυστέρηση αποζημίωσης των πληγέντων Μαντουδίου από τις καταστροφές του Ιανού και την ευθύνη της Περιφέρειας όπως καταδεικνύει επίσημα το Υπ. Οικονομικών καθώς και για τον προβληματικό μηχανισμό καταβολής αποζημιώσεων, ο Αντιπεφερειάρχης Εύβοιας απάντησε:
  • «Πράγματι έχουν περάσει κάθε όριο υπομονής και έχουμε μερίδιο ευθύνης […] Η απόφαση οριοθέτησης της καταστροφής έγινε από πλευράς Υπουργείου τον Φεβρουάριο του 2020 και από τότε οι υπηρεσίες τρέχουν για να καταθέσουν τους πίνακες. Το καλοκαίρι η Περιφέρεια έστειλε τους πίνακες και από τότε έχουν γίνει 2 διορθωτικές κινήσεις. […]. Ευελπιστούν και πιέζουμε το Υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης ώστε να δρομολογηθούν και αυτές για την «Θάλεια». Έχουν παρθεί πρωτοβουλίες για απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μειωθούν δραστικά οι χρόνοι».
  • Στην αναφορά μου για την ενυπόγραφη καταγγελία των κατοίκων της κοινότητας Αγ. Νικολάου, ΔΕ Ληλαντιων περί « Καταστροφής του περιβάλλοντος με κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, που συντελείται εν γνώσει της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», ο Αντιπεφερειάρχης Εύβοιας απάντησε:
    «Όσα περιγράφονται στην καταγγελία δεν εκφράζουν την πραγματικότητα. Στο συγκεκριμένο σημείο που αναφέρουν οι πολίτες, είχε δημιουργηθεί ένα δεύτερο ποτάμι πολλών δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων, η οποία διέλυσε τα πάντα στο διάβα της. Εκεί δεν κάναμε καταστροφή αλλά μια σημαντική αποκατάσταση και θωράκιση για μελλοντικά πλυμμηρικά φαινόμενα με την επιχωμάτωση αυτής της επιφάνειας, την διάνοιξη συγκεκριμένου σημείου του ποταμού και θωράκιση με λιθορριπές από τη Δυτική πλευρά. Οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει είναι για την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων και όχι για την καταστροφή. Περί της στάθμης, ήδη έχουν μεσολαβήσει 2 μπόρες και δεν έχει γίνει καταστροφή. Μετά την καταγγελία έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Ακολουθούμε τις οδηγίες των Τεχνικών μας Υπηρεσιών. Μην παρασυρόμαστε απόψεις των πολιτών, να εμπιστευόμαστε την εμπειρία των Τεχνικών Υπηρεσιών».

Με εκτίμηση
Ακριώτου Θεοδώρα
Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
«ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΉΣ»

Πηγή: eviaportal.gr