Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ στους 100,3 με τον Άρη Πορτοσάλτε μίλησε χθες, 6 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός για τις βασικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο εθνικό σύστημα υγείας.

«Προέχει η συνολική οργάνωση του συστήματος υγείας της χώρας με γενικό σχέδιο που θα αλλάζει την τρέχουσα κατάσταση. Είναι ευκαιρία η πανδημία να μας οδηγήσει στην αναδιάρθρωση του «κουρασμένου» εθνικού συστήματος υγείας. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα υγείας ανταγωνιστικό σε ποιότητα με τα συστήματα υγείας του εξωτερικού» τόνισε.

Ειδικότερα, ο κ Πνευματικός επεσήμανε ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να έχουν μια συνέχεια και να είναι αυτοδιοικούμενοι και αυτοχρηματοδοτούμενοι οργανισμοί. Όσον αφορά τις διοικήσεις των νοσοκομείων, είπε πως επιβάλλεται να γίνεται ετήσια αξιολόγηση του έργου του εκάστοτε διοικητή, ο οποίος θα έχει επιλεγεί με αυστηρά και συγκεκριμένα κριτήρια. «Είναι δύσκολο εξειδικευμένος τεχνοκράτης στον τομέα της υγείας να αναλάβει μία θέση που θα γνωρίζει εκ των προτέρων ότι σύντομα μπορεί να τη «χάσει» λόγω πολιτικών αλλαγών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πνευματικός.

Η ιατρική τεχνολογία που διαρκώς εξελίσσεται είναι ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να σταθμιστεί, εφόσον είναι αδύνατο να υποστηριχθεί οικονομικά από ένα δημόσιο σύστημα υγείας σαν αυτό της χώρας μας αν δεν γίνουν κομβικές αλλαγές, όπως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Το σύστημα άντεξε, όπως είπε ο κ. Πνευματικός, στηριζόμενο κυρίως στο εξαιρετικά καλό υγειονομικό δυναμικό. Είναι άδικο να μην πραγματοποιούνται οι αλλαγές που απαιτούνται ώστε οι υγειονομικοί να μπορούν να έχουν τις συνθήκες και τα εργαλεία για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στον κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα.

Ο κ. Πνευματικός ανέφερε ακόμα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας και κυρίως τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.

«Η αλλαγή του εθνικού συστήματος υγείας δεν θα αναστατώσει, όπως λέγεται, το ανθρώπινο δυναμικό της υγείας, αλλά θα το διευκολύνει και θα του επιτρέψει να εργαστεί πιο σωστά και σε καλύτερες συνθήκες. Πρέπει να σπάσουν οι χρόνιες αγκυλώσεις που δυστυχώς διαιωνίζουν τα κακώς κείμενα. Για παράδειγμα να γίνει επιτέλους ο υγειονομικός χάρτης, ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής για ιατρική περίθαλψη και νοσοκομεία» σημείωσε.

Τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι αντιδράσεις από όλους που πιστεύουν ότι θα «ξεβολευτούν» γιατί στην πραγματικότητα όλοι – και κυρίως οι ασθενείς – θα βγουν ωφελημένοι. Φυσικά και δεν υπάρχουν ‘άχρηστα’ νοσοκομεία, αλλά θα πρέπει να αναδιοργανωθούν και να λειτουργούν σωστά ώστε όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα του τόπου διαμονής τους, να μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς να χρειάζεται για τον παραμικρό λόγο η μεταφορά τους στην Αθήνα, όπως ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Πνευματικός, είναι χρέος μας να αλλάξει ο γενικότερος χαρακτήρας λειτουργίας της υγείας, να εξυγιανθεί το σύστημα ώστε να προσφέρονται οι υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες απρόσκοπτα. Το όποιο πολιτικό κόστος μιας τέτοιας αλλαγής θα είναι ασήμαντο τελικά μπροστά στο μεγάλο όφελος που θα έχει συνολικά η χώρα μας.

Πηγή: eviaportal.gr